Pyszna, typowo wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami, która równie świetnie sprawdzi się do niedzielnej, popołudniowej kawki. W towarzystwie polewy czekoladowej oraz lukru byłaby idealna – ja bym ją widziała z polewą z białej czekolady, niestety u mnie w domu nikt takiej czekolady nie jada to i nie miałam możliwości przygotowania jej w ten sposób. Mimo wszystko polecam poeksperymentować.

Składniki (duża babka drożdżowa, forma z kominkiem):

  • 20 g drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 150 g rodzynek

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki.
  • Rozczyn odstawiamy na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł.
  • Całe jajka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  • Kiedy rozczyn podrośnie dodajemy do niego resztę mleka, utarte jajka, mąkę, sól i miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • W tym czasie masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
  • Rodzynki moczymy we wrzątku przez co najmniej 30 minut, następnie dokładnie odsączamy i oprószamy mąką.
  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy stopione, ostudzone masło i rodzynki, i dokładnie mieszamy.
  • Babkę drożdżową pieczemy w foremce z kominkiem przez około 40 minut w 200ºC. W moim przypadku (mam małą formę) ciasta starczyło na 2 babki.

babka drożdżowa

babka drożdżowa

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email