Babka jest najbardziej powszechnym i tradycyjnym ciastem serwowanym w okresie Wielkiej Nocy. Ja osobiście postawiłam w tym roku na nietypową dla mnie, po raz pierwszy u mnie w kuchni babka gotowana – byłam naprawdę zachwycona! Z pewnością będę ją przygotowywała częściej! Zdecydowanie nie jest to babka zbyt sucha, idealna będzie zarówno z polewą czekoladową, lukrem jak i posypana zwykłym cukrem pudrem, no i wspaniała do popołudniowej kawy! 

 

Składniki (babka gotowana, na małą foremkę z kominkiem):

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Masło ucieramy z cukrem lub cukrem pudrem na gładką, puszystą masę.
  • Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując całość.
  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
  • Stopniowo delikatnie mieszając dodajemy białka do ciasta tak, żeby piana nie opadła za bardzo.
  • Do całej masy dodajemy ocet oraz ekstrakt (opcjonalnie można dodać zamiast ekstraktu kilka kropel ulubionego aromatu do ciast – u mnie babka miała być delikatnie waniliowa).
  • Wszystkie składniki jeszcze raz delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.
  • Foremkę do babki smarujemy dokładnie masłem lub spryskujemy cienko olejem w sprayu.
  • Ciasto przekładamy do formy i wygładzamy łyżką lub łopatką wierzch ciasta.
  • W garnku zagotowujemy wodę (w ilości takiej, żeby sięgała do 3/4 wysokości formy) i do wrzątku wkładamy przykrytą foremkę z babką.
  • Garnek przykrywamy, żeby woda nadmiernie nie odparowywała, w przypadku kiedy woda odparuje uzupełniamy ją świeżym wrzątkiem.
  • Garnek ustawiamy na minimalnym ogniu i ciasto gotujemy przez około 90 minut.
  • Ugotowaną babkę wyciągamy z garnka i studzimy w formie.

Wskazówki:

Gotową możemy polać polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez dodatków – również smakuje wyśmienicie.

 

babka

babka

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email