Babka gotowana – Wielkanoc #1

Babka jest najbardziej powszechnym i tradycyjnym ciastem serwowanym w okresie Wielkiej Nocy. Ja osobiście postawiłam w tym roku na nietypową dla mnie babkę gotowaną – po raz pierwszy próbowałam tego smaku i byłam naprawdę zachwycona! Z pewnością będę ją przygotowywała częściej! Zdecydowanie nie jest to babka zbyt sucha, idealna będzie zarówno z polewą czekoladową, lukrem jak i posypana zwykłym cukrem pudrem, no i wspaniała do popołudniowej kawy! : )

Blogosfera kulinarna już od wielu dni szaleje na punkcie wypieków i potraw wielkanocnych – ja dopiero zaczynam ale gwarantuję Wam, że to nie będzie ostatni przepis wielkanocny na łamach mojego bloga – miejcie oczy szeroko otwarte, z pewnością jeszcze pojawi się coś dobrego! : )

Składniki (na małą foremkę z kominkiem):

  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem lub cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując całość. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Stopniowo delikatnie mieszając dodajemy białka do ciasta tak, żeby piana nie opadła za bardzo. Do całej masy dodajemy ocet oraz ekstrakt (opcjonalnie można dodać zamiast ekstraktu kilka kropel ulubionego aromatu do ciast – u mnie babka miała być delikatnie waniliowa). Wszystkie składniki jeszcze raz delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.

Foremkę do babki smarujemy dokładnie masłem lub spryskujemy cienko olejem w sprayu. Ciasto przekładamy do formy i wygładzamy łyżką lub łopatką wierzch ciasta.

W garnku zagotowujemy wodę ( w ilości takiej, żeby sięgała do 3/4 wysokości formy) i do wrzątku wkładamy przykrytą foremkę z babką. Garnek przykrywamy, żeby woda nadmiernie nie odparowywała, w przypadku kiedy woda odparuje uzupełniamy ją świeżym wrzątkiem. Garnek ustawiamy na minimalnym ogniu i ciasto gotujemy przez około 90 minut.

Ugotowaną babkę wyciągamy z garnka i studzimy w formie. Gotową możemy polać polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez dodatków – również smakuje wyśmienicie. : )

babka

babka

babka

Smacznego! : D

5 comments

    • Chaotyczna says:

      Ja pierwszy raz próbowałam takiej babki i się zakochałam! 🙂 Dziękuję bardzo. 🙂 Niestety w wyborze foremki nie pomogę, swoją wygrzebałam z pawlacza, ma pewnie 15-20 lat, należy do mojej mamy. 🙂

Dodaj komentarz