Bezy

Bezy są wspaniałą alternatywą jeśli po przygotowaniu jakiegoś dania zostaną Wam białka! : ) Nie musicie ich zjadać od razu – takie bezy, jeśli są dobrze wysuszone, spokojnie poczekają w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 2 tygodni, żeby stać się częścią deseru lub udekorować tort. : ) Polecam, bo białka zostają w mojej kuchni bardzo często i mimo, że można je śmiało zamrozić to kiedyś trzeba je w końcu zużyć. : )

 

Składniki:

  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru

 

Przygotowanie:

Białka na bezy powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu po ubiciu otrzymamy z nich największa objętość piany. Białka z lodówki jednak mogą się szybciej ubijać. Wybierzcie w zależności od preferencji. : )

Białka wlewamy do miski i zaczynamy ubijać. po lekkim spienieniu dosypujemy szczyptę soli, i dalej ubijamy aż do momentu uzyskania gęstej, sztywnej piany. Uważajcie, żeby nie przebić białek – będą wyglądały jak zważone i podejdą wodą, a wtedy cały proces musimy rozpocząć od nowa.

Do ubitej piany stopniowo dodajemy małe ilości cukru (po 1 łyżce), żeby zdążył się rozpuścić i usztywnić pianę. Większość cukru powinna rozpuścić się w masie bezowej – kiedy rozetrzemy ją w palcach powinno zostać niewiele kryształków cukru, a piana powinna być gęsta, lśniąca i sztywna.

Masę bezową wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym rogiem) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane beziki suszymy w 110°C przez około 60-70 minut, najlepiej z termoobiegiem. Należy pilnować, żeby bezy nie robiły się beżowe – oznacza to, że temperatura jest zbyt wysoka, a bezy łatwo jest spalić. Po upłynięciu tego czasu polecam zostawić bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia – nie jest to jednak konieczne, moje stygły w pokoju. : )

bezy

bezy

bezy

bezy

bezy

bezy

bezy

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/bezy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij