Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie słodkie bułeczki, a drożdżówki to chyba moje ulubione. : ) Akurat miałam ochotę na jakiś wypiek, ciastami objadłam się w okresie świątecznym, a taka bułeczka z masłem i dżemem lub sama to idealny pomysł na słodkie drugie śniadanie. : ) Od razu podczas pieczenia do głowy wpadł mi kolejny pomysł, więc z pewnością już niedługo pojawi się kolejna odsłona tych słodziutkich bułeczek! : ) Moje bułeczki nie urosły jakoś gigantycznie ale piekłam je w okresie strasznych mrozów – pilnujcie, żeby ciasto drożdżowe nigdy nie rosło w przeciągu! Moje bułeczki trochę zmarzły podczas formowania i wyrastania, dlatego musiałam wydłużyć im czas rośnięcia dwukrotnie i postawiłam je ostatecznie obok kaloryfera. Niestety w wyniku tych zawirowań nie wyszły tak bardzo puszyste i delikatne, warto więc pilnować takich detali. : )

 

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.

Przygotowujemy rozczyn – do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie W misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru, następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy – kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości. Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. : ) Pamiętajcie też, żeby nie robić mu przeciągów, bo nie urośnie. ; )

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bułeczki. Gotowe, uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 2-30 minut do podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na kratce.

drożdżówki

drozdzowki

drożdżówki

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/buleczki-drozdzowe-z-kruszonka/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij