Bułka zapiekana z jajkiem

Coś niezwykle prostego i sycącego. Przepyszne śniadanie na chłodne poranki, które doda nam energii na długie godziny. : ) 

Jak już kiedyś wspominałam na moim piekarniku nie mogę polegać, dlatego postanowiłam spróbować zrobić sobie takie śniadanko na patelni. Nie było to łatwe – musiałam długo czekać, bułka mocno się zeschła, a jajko całkowicie ścięło – ale śniadanie było przepyszne! 

Przepis pierwotnie opublikowany był na poprzedniej wersji bloga. : )

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 plasterek szynki
  • 1 plasterek sera
  • odrobina szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotowanie śniadania zajmie nam bardzo mało czasu, dlatego od razu możemy nastawić piekarnik na 180ºC. W bułce wycinamy wierzch i część miąższu (można go spokojnie zjeść lub odłożyć do przygotowania bułki tartej). Ser, szynkę i szczypiorek kroimy. Do wydrążonej bułki wkładamy na spód szynkę i przykrywamy częścią sera. Na tak przygotowaną bułkę wbijamy jajko i doprawiamy posypując z wierzchu solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem i wstawiamy do piekarnika, aż jajko częściowo się zetnie. Chwilę przed wyjęciem posypujemy resztą żółtego sera, żeby się rozpuścił. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem.

bułka

bułka

bulka

Bułkę można również przygotować na patelni z grubym dnem. Układamy bułkę na środku, wstawiamy na bardzo mały ogień i przykrywamy. Niestety czas przygotowania znacznie się wtedy wydłuży, a większy ogień może tylko spalić bułkę od spodu.

bułka

bulka

Ja następnym razem zamiast dodawać szczypiorek do środka posypię nim bułkę na talerzu. : )

 

Smacznego! : D

2 comments

  1. Paula says:

    Witam, ile mniej więcej czasu mam piec żeby jajko się ścięło ? oraz później na ile jeszcze wstawić z serem do piekarnika ?

Dodaj komentarz