Chałka z automatu

Chałka jest jednym z moich ulubionych słodkich pieczywek – do tej pory jednak nie robiłam jej inaczej niż w automacie. Ta konkretna wychodzi przepyszne i zajmuje nam mało czasu, nie trzeba poświęcać jej zbyt dużo uwagi, gdyż maszyna pracuje ciągle za nas. : ) Chałka jest pyszna, słodka, delikatna – najlepsza z masełkiem. Gorąco polecam. : )

Składniki (na 1 bochenek):

  • 160 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (8 g) suszonych drożdży lub 16 g drożdży świeżych

Przygotowanie:

Składniki umieszczamy w formie według określonej kolejności – mokre (mleko, jajka, masło), następnie suche (sól, cukier, mąka) oraz na sam wierzch drożdże.

Na automacie ustawiamy pogram 1 – podstawowy, średnie wypieczenie skórki i wagę bochenka – 700 g.

po drugim zagniataniu ciasta zwilżonymi wodą dłońmi możemy wyciągnąć z misy mieszadła, dzięki czemu w chałce zostanie mniejszy otwór. Ciasto delikatnie formujemy z powrotem w maszynie.

Po sygnale zakończenia pieczenia z automatu wyciągamy formę, z niej chałkę i studzimy na kuchennej kratce.

chałka

chalka

Smacznego! : )

4 comments

Dodaj komentarz