Chałka jest jednym z moich ulubionych słodkich pieczywek – do tej pory jednak nie robiłam jej inaczej niż w automacie. Ta konkretna chałka z automatu wychodzi przepyszne i zajmuje nam mało czasu, nie trzeba poświęcać jej zbyt dużo uwagi, gdyż maszyna pracuje ciągle za nas.  Jest pyszna, słodka, delikatna – najlepsza z masełkiem. Gorąco polecam. 

 

Składniki (1 chałka z automatu):

  • 160 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (8 g) suszonych drożdży lub 16 g drożdży świeżych

Przygotowanie:

  • Składniki umieszczamy w formie według określonej kolejności. Najpierw mokre (mleko, jajka, masło), następnie suche (sól, cukier, mąka) oraz na sam wierzch drożdże.
  • Na automacie ustawiamy pogram 1 – podstawowy, średnie wypieczenie skórki i wagę bochenka – 700 g.
  • Po drugim zagniataniu ciasta zwilżonymi wodą dłońmi możemy wyciągnąć z misy mieszadła, dzięki czemu w chałce zostanie mniejszy otwór.
  • Ciasto delikatnie formujemy z powrotem w maszynie.
  • Po sygnale zakończenia pieczenia z automatu wyciągamy formę, z niej chałkę i studzimy na kuchennej kratce.

chałka z automatu

chalka

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email