Chałka jest jednym z moich ulubionych słodkich pieczywek – do tej pory jednak nie robiłam jej inaczej niż w automacie. Ta konkretna chałka z automatu wychodzi przepyszne i zajmuje nam mało czasu, nie trzeba poświęcać jej zbyt dużo uwagi, gdyż maszyna pracuje ciągle za nas. Jest pyszna, słodka, delikatna – najlepsza z masełkiem. Gorąco polecam.
Składniki (1 chałka z automatu):
- 160 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki (8 g) suszonych drożdży lub 16 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
- Składniki umieszczamy w formie według określonej kolejności. Najpierw mokre (mleko, jajka, masło), następnie suche (sól, cukier, mąka) oraz na sam wierzch drożdże.
- Na automacie ustawiamy pogram 1 – podstawowy, średnie wypieczenie skórki i wagę bochenka – 700 g.
- Po drugim zagniataniu ciasta zwilżonymi wodą dłońmi możemy wyciągnąć z misy mieszadła, dzięki czemu w chałce zostanie mniejszy otwór.
- Ciasto delikatnie formujemy z powrotem w maszynie.
- Po sygnale zakończenia pieczenia z automatu wyciągamy formę, z niej chałkę i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego! : )
Laura
Robiłam kilka różnych przepisów, ten zdecydowanie jest najlepszy. Więcej nie szukam. Mam ideał. ❤
Clem
Jaka maszyna I jak dlugovtrwa program?
kulinarna148
Nie mam automatu. Chałki nigdy sama nie robiłam, ale uwielbiam taką z dżemem i masełkiem.
Chaotyczna
Ja ostatnio często wypiekam tego typu rzeczy w piekarniku, z pewnością pojawi się i taki przepis. 🙂 O tak, takie połączenia są najlepsze! 😀