Chałka z automatu

Chałka jest jednym z moich ulubionych słodkich pieczywek – do tej pory jednak nie robiłam jej inaczej niż w automacie. Ta konkretna wychodzi przepyszne i zajmuje nam mało czasu, nie trzeba poświęcać jej zbyt dużo uwagi, gdyż maszyna pracuje ciągle za nas. : ) Chałka jest pyszna, słodka, delikatna – najlepsza z masełkiem. Gorąco polecam. : )

 

Składniki (na 1 bochenek):

  • 160 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (8 g) suszonych drożdży lub 16 g drożdży świeżych

 

Przygotowanie:

Składniki umieszczamy w formie według określonej kolejności – mokre (mleko, jajka, masło), następnie suche (sól, cukier, mąka) oraz na sam wierzch drożdże.

Na automacie ustawiamy pogram 1 – podstawowy, średnie wypieczenie skórki i wagę bochenka – 700 g.

po drugim zagniataniu ciasta zwilżonymi wodą dłońmi możemy wyciągnąć z misy mieszadła, dzięki czemu w chałce zostanie mniejszy otwór. Ciasto delikatnie formujemy z powrotem w maszynie.

Po sygnale zakończenia pieczenia z automatu wyciągamy formę, z niej chałkę i studzimy na kuchennej kratce.

chałka

chalka

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

    • Ja ostatnio często wypiekam tego typu rzeczy w piekarniku, z pewnością pojawi się i taki przepis. 🙂 O tak, takie połączenia są najlepsze! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/chalka-z-automatu/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij