Chleb ryżowo-gryczany na zakwasie żytnim

Dzisiaj mam dla Was jeden z przepisów na chlebek ryżowo-gryczany, który smakował domownikom ale… mnie nie porwał. : ) Przyczyną jest oczywiście mąka z kaszy gryczanej – nie jestem fanką kaszy, a w chlebku była ona minimalnie wyczuwalna jak dla mnie. : ) Mimo wszystko chlebek bardzo fajny, długo pozostaje świeży, super się mrozi i przechowuje – choć mój wyrastał za krótko o jakieś 1-1,5 godziny i stąd taka gliniasta konsystencja. : ) Nie zrażam się jednak i eksperymentuję dalej! : )

Chlebek można śmiało przygotować w wersji bezglutenowej – dodając zamiast zakwasu żytniego zakwas ryżowy lub zakwas kukurydziany – ja niestety miałam z ich przygotowaniem trochę problemów, więc ostatecznie zostałam tylko z zakwasem żytnim, a chleb upiec trzeba. ; )

 

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego (lub innego zakwasu np. bezglutenowego zakwasu ryżowego lub kukurydzianego)
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • 350 g mąki ryżowej białej
  • 150 g mąki ryżowej gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej z ryżu brązowego
  • 150 g ugotowanego sypkiego ryżu
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 400-450 ml wody
  • siemię lniane i sezam do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, studzimy i odmierzamy 150 g.

Wszystkie rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, ugotowany, sypki ryż, oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę w temperaturze około 36-40ºC, całość mieszamy krótko, tylko do dokładnego połączenia składników.

Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką ryżową. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch dłonią zwilżoną wodą i opcjonalnie posypujemy siemieniem lnianym oraz sezamem (chleb można posypać dowolnymi składnikami – płatkami owsianymi, jaglanymi, makiem, nasionami chia…).

Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na minimum 4 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto najlepiej wyrasta w ciepłej kuchni lub postawione na/przy ciepłym kaloryferze. Musicie także pilnować czasu wyrastania, jeśli w pomieszczeniu jest chłodno lub zrobi się przeciąg chleb może rosnąć znacznie dłużej – mój powinien wyrastać 1-1,5 godziny dłużej jednak bardzo mi się spieszyło i nie miałam czasu czekać. : ) Przez to chleb jest mało puszysty. : )

Wyrośnięty chlebek pieczemy przez około 40-60 minut w 200ºC. po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

chleb ryżowo-gryczany

ryżowo-gryczany

ryżowo-gryczany

ryżowo-gryczany

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/chleb-ryzowo-gryczany/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij