Dzisiaj jeden z prostych i szybkich sposobów na pyszne odświeżenie czerstwego pieczywa. Sposób na chleb w jajku ja sama przejęłam od mojego szwagra. Nigdy nie zapomnę tej „szybkiej kolacji”, którą postanowił usmażyć sobie o 1 w nocy, a zapachy były doprawdy kuszące. : D

Składniki na chleb w jajku:

  • 1 jajko
  • 2-3 kromki chleba
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  • Jajko wbijamy do miski lub głębokiego talerza i rozbełtujemy widelcem.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można także dodać odrobinę chilli.
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  • Następnie pojedyncze kromeczki maczamy dokładnie w masie jajecznej.
  • Smażymy chleb z obu stron na złotobrązowy kolor, aby jajko dobrze się ścięło.

Wskazówki:

Tak przygotowany chleb świetnie smakuje z domowym ketchupem lub dobrym dressingiem.

 

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email