Cytrynowe ciasto z automatu

Bardzo ciekawe choć dość zbite ciasto cytrynowe – samo w sobie lekko suche ale idealnie nadaje się jako przekąska do kawy, mimo wszystko polecam, warto je przygotować choćby dlatego, że ciasto robi się praktycznie samo, a my w tym czasie możemy zająć się czymś zupełnie innym – dlatego uwielbiam wypieki z automatu do chleba! : D

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 450 g przesianej mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

 

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie myjemy, skórkę ścieramy, z cytryny wyciskamy sok.

Jajka, cukier i sól ucieramy przez co najmniej 5 minut mikserem, następnie wlewamy do formy. Dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Wybieramy program do pieczenia ciast, wagę oraz kolor skórki (blady) i pieczemy. Po wymieszaniu ciasta możemy wyjąć mieszadła.

Kiedy ciasto cytrynowe się upiecze wyjmujemy je z formy i studzimy, najlepiej na kratce, żeby nie zawilgotniało. : )

cytrynowe

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/ciasto-cytrynowe-z-automatu/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij