Cytrynowe ciasto z automatu

Bardzo ciekawe choć dość zbite ciasto cytrynowe – samo w sobie lekko suche ale idealnie nadaje się jako przekąska do kawy, mimo wszystko polecam, warto je przygotować choćby dlatego, że ciasto robi się praktycznie samo, a my w tym czasie możemy zająć się czymś zupełnie innym – dlatego uwielbiam wypieki z automatu do chleba! : D

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 450 g przesianej mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie myjemy, skórkę ścieramy, z cytryny wyciskamy sok.

Jajka, cukier i sól ucieramy przez co najmniej 5 minut mikserem, następnie wlewamy do formy. Dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Wybieramy program do pieczenia ciast, wagę oraz kolor skórki (blady) i pieczemy. Po wymieszaniu ciasta możemy wyjąć mieszadła.

Kiedy ciasto cytrynowe się upiecze wyjmujemy je z formy i studzimy, najlepiej na kratce, żeby nie zawilgotniało. : )

cytrynowe

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz