Ciasto ucierane z jabłkami

Pierwszy raz robiłam to ciasto w tej postaci. Jadałam je już wcześniej u mojej ciotki z innymi dodatkami – śliwkami czy jagodami – i gwarantuję, że z każdym rodzajem owoców smakować będzie wyśmienicie! Sama z chęcią będę do niego wracać, głównie ze względu na prostotę jego wykonania, delikatny smak i to, że idealnie pasuje do popołudniowej kawy! : D Choć może nie jest to idealna dietetyczna przekąska, a nawet jej do takiej daleko, to dlaczego by czasem odmówić sobie takiej drobnej przyjemności? : )

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • cynamon

 

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. W osobnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia – po czym przesypujemy je do utartej masy. Ubijamy pianę z białek – pamiętajmy, że białka najszybciej ubiją się w misce metalowej lub szklanej (miski plastikowe często mają tłustawą powłoczkę, która utrudnia ubicie białek) z dodatkiem szczypty soli. Mieszając pianę z białek pamiętajmy, żeby zawsze robić to bardzo delikatnie, najlepiej łyżką lub specjalną łopatką – żeby ciasto pozostało odpowiednio napowietrzone. : )

W międzyczasie możemy przygotowywać też owoce – u mnie były to jabłka, a żeby ciasto było idealne, a jabłka nie pozostały surowe musiałam je wcześniej odpowiednio przygotować. Jabłka dokładnie myjemy (osobny patent na to jak dokładnie umyć owoce ze wszystkich chemikaliów umieszczę na stronie już niedługo), obieramy i kroimy w półplasterki lub na mniejsze kawałki. Na patelni lub z garnku rozgrzewamy masło, dorzucamy jabłka i prażymy podlewając lekko wodą jeśli są mało soczyste. Doprawiamy do smaku cynamonem, od czasu do czasu mieszając i prażymy/dusimy na małym ogniu do czasu aż jabłka trochę zmiękną. Chcemy, żeby jabłka były dość miękkie ale nie rozpadały się i były jędrne i sprężyste. Warto więc mieć na nie oko. : ) Po uprażeniu jabłka nie powinny mieć zbyt dużo płynu – w moim przypadku trzeba było je odcedzić, płyn można jednak zachować bo może okazać się przydatny w późniejszym etapie.

Na tym etapie sami decydujemy jaką formę ma mieć nasze ciasto – gotowe jabłka można wymieszać delikatnie z ciastem. Ja jednak podzieliłam ciasto na 2 części, które przełożyłam uprażonymi jabłkami. I tutaj – jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne to tak przygotowane jabłka mogą okazać się zbyt suche – poratuje nas w tej sytuacji odsączony płyn, który został po gotowaniu jabłek wystarczy delikatnie podlać nim (powiedziałabym bardziej „skropić”) wyłożone na cieście jabłka. Całość zalewamy resztą masy.

Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 1 godzinę.

Jak dla mnie jest to idealny dodatek do kawy, szybkie w przygotowaniu ciasto, którym można uraczyć niespodziewanych gości. : ) Zdecydowanie polecam i…

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  1. Zawiedzionasays: Reply

    Przepis mało precyzyjny. Ze
    Zepsułaby 5 jajek. Najpierw jest napisane żeby jajka dodać do margaryny a potem jest dopiero mowa o ubiciu białek…

  2. teresasays: Reply

    Pyszny własnie upiekłam.Puszysty.Jabłka miałam usmażone wczoraj.Dzis dodałam zimne.Będę go robić.dziekuje

  3. Paulinasays: Reply

    Na jaką wielkość blaszki jest ten przepis?

  4. staniasays: Reply

    a ja upiekłam go na BOZE NARODZENIE i dzis pieke na NOWY ROK poniewaz jest przepyszny i łatwy ….POLECAM jest pycha….

  5. Anonimsays: Reply

    Nic pani nie pisze na temat wymiaru blaszki. Myślę że przydałaby się taka informacja

    • Zdecydowanie na przyszłość postaram się umieścić takie informacje w przepisach – dziękuję za zwrócenie na to uwagi. 🙂

  6. Magda Tsays: Reply

    Witam serdecznie. Ciasto upieklam wczoraj sugerujac sie tylko zdjeciem poniewaz wygladalo najpyszniej z calego internetu 🙂 No i wyszlo rewelacyjnie szczegolnie dodajac jablka wczesne z wlasnego ogrodu. Dziekuje i pozdrawiam. X

    • Dziękuję pięknie i bardzo się cieszę, że ciasto smakowało! 😀 Z własnymi jabłkami dopiero musiało być pyszne! 😀 Pozdrawiam gorąco! 😀

  7. Kasia1977says: Reply

    Pyszne ,pachnące ciacho do kawki, Polecam wszystkim!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/ciasto-ucierane-z-jablkami/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij