Przydatne ciekawostki kulinarne:

    • nie krój ziół na drewnianej desce do krojenia, gdyż tracą aromat;
    • po wykorzystaniu wanilii nie wyrzucaj jej łupinki; zamknij ją w słoiku
      z białym cukrem, a już po 2 tygodniach będziesz się cieszyć domowym cukrem waniliowym!;
    • sałata lodowa może mieć styczność z metalowymi przyrządami kuchennymi – jest na nie odporna w przeciwieństwie do innych sałat i nie traci swoich wartości; zamiast drzeć ręcznie każdy listek pokrój ją nożem!
    • aby uniknąć lub zmniejszyć dolegliwości kaca należy wypić szklankę soku pomarańczowego przed snem po imprezie, a także później, zaraz po przebudzeniu – taka „kuracja” wspomaga metabolizm i zmniejsza dokuczliwe objawy kaca
    • żeby pokroić ser feta w ładną równą kostkę wystarczy wyciągnąć go z lodówki ok. 30 min przed krojeniem i posmarować nóż olejem;
    • suszone owoce nie kleją się do ostrza podczas krojenia kiedy zamoczymy nóż we wrzątku;
    • żeby nie płakać podczas krojenia cebuli zamroź ją wcześniej lub zamocz nóż w lodowatej wodzie;
    • jeżeli przepis wymaga od Ciebie użycia jedynie żółtek jaj nie wyrzucaj białek! Możesz zrobić z nich bezy lub zamrozić do przyszłego użycia (pamiętaj aby pojemniczki opisać informacją ile białek z jaj znajduje się w środku);