Ciekawostki




Przydatne ciekawostki kulinarne:

    • nie krój ziół na drewnianej desce do krojenia, gdyż tracą aromat;
    • po wykorzystaniu wanilii nie wyrzucaj jej łupinki; zamknij ją w słoiku
      z białym cukrem, a już po 2 tygodniach będziesz się cieszyć domowym cukrem waniliowym!;
    • sałata lodowa może mieć styczność z metalowymi przyrządami kuchennymi – jest na nie odporna w przeciwieństwie do innych sałat i nie traci swoich wartości; zamiast drzeć ręcznie każdy listek pokrój ją nożem!
    • aby uniknąć lub zmniejszyć dolegliwości kaca należy wypić szklankę soku pomarańczowego przed snem po imprezie, a także później, zaraz po przebudzeniu – taka „kuracja” wspomaga metabolizm i zmniejsza dokuczliwe objawy kaca
    • żeby pokroić ser feta w ładną równą kostkę wystarczy wyciągnąć go z lodówki ok. 30 min przed krojeniem i posmarować nóż olejem;
    • suszone owoce nie kleją się do ostrza podczas krojenia kiedy zamoczymy nóż we wrzątku;
    • żeby nie płakać podczas krojenia cebuli zamroź ją wcześniej lub zamocz nóż w lodowatej wodzie;
    • jeżeli przepis wymaga od Ciebie użycia jedynie żółtek jaj nie wyrzucaj białek! Możesz zrobić z nich bezy lub zamrozić do przyszłego użycia (pamiętaj aby pojemniczki opisać informacją ile białek z jaj znajduje się w środku);
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij