Cytrynowiec

Cytrynowiec to nasze rodzinne odkrycie sprzed kilku lat – uwielbiamy cytrynowe smaki, a to ciasto łączy w sobie wiele tekstur co sprawia, że jest wyjątkowym ciastem. : ) Zdecydowanie warto go spróbować przynajmniej raz – jest niebanalne, a wcale nie takie trudne do wykonania. Wymaga jedynie czasu, żeby przygotować poszczególne warstwy. : )

Dajcie znać czy jedliście takie, lub podobnie przygotowywane, ciasto i co o nim sądzicie. : )

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 paczki herbatników
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny

 

Przygotowanie:

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy wodę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Biszkopt pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt musimy wystudzić – zanim nałożymy na niego masę musi być zimny. : )

Z 500 ml wody gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Budyń zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (polecam tutaj rózgę). Masę studzimy.

W misce ucieramy margarynę z żółtkami, dodajemy przestudzony budyń i całość dokładnie miksujemy. Z pozostałych białek jaj ubijamy pianę i dodajemy do masy, delikatnie łącząc je w całość. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby stężało.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki mleka – najpierw zalewamy ją mlekiem i czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała bo straci swoje właściwości. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę i studzimy. Warto ją przestudzić ale nie czekać aż zbyt mocno stężeje, żeby w masie nie porobimy się grudki, i żeby ładnie rozprowadziła się na cieście. Śmietanę wykładamy na masę budyniową na naszym cieście.

Na wierzchu ciasta układamy herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na samym końcu ciastka możemy polukrować, jednak jest to krok opcjonalny (jeśli decydujemy się na taki krok warto przygotować lukier z dodatkiem soku z cytryny). Cytrynowiec będzie gotowy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. : )

cytrynowiec

cytrynowiec

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/cytrynowiec/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij