Dzisiaj na moim blogu ciasto w oparciu o blat z ciasta na Red Velvet Cake – z przepisu z bloga Moje Wypieki. : ) Moje ciasto zostało trochę zmodyfikowane, nie dodałam także barwników, więc nie jest to “Red Velvet” (który kiedyś na pewno zrobię w tradycyjnej wersji!), a jedynie jego kakaowo-czekoladowo-sernikowa wariacja. : ) Nie będę się długo rozpisywać – mam nadzieję, że ciasto mówi samo za siebie. : )

Całość przygotowałam dla rodziców na 25 rocznicę ślubu – dekoracje są dość skromne, najważniejsze jednak to, co siedzi w środku. : ) Mam nadzieję, że ktoś z Was kiedyś skusi się na to ciasto – koniecznie dajcie znać jak smakowało! : D

 

Składniki (na tortownicę 21 cm):

  • blat sernikowy z przepisu na prosty sernik pieczony (TUTAJ)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki (może być też kefir lub zsiadłe mleko)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (choć polecam gorzką)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód tortownicy o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Boki warto posmarować tłuszczem, żeby ciasto nie przywarło.

W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier. W drugiej misce roztrzepać widelcem jedno jajko, dodać olej, maślankę i ekstrakt. UWAGA! Moje ciasto zachowało się bardzo dziwnie, nie chcę wnikać w szczegóły, aczkolwiek nie pierwszy raz przygotowuję ciasto na sodzie. Proponuję sodę wymieszać od razu z suchymi składnikami, natomiast sok z cytryny dodać do mokrych. Takim sposobem nie powstaną grudki, a ciasto dobrze się napowietrzy. : ) Składniki suche przesypujemy do składników mokrych i mieszamy na gładką masę (można to zrobić łyżką lub widelcem, ciasto nie musi być dokładnie miksowane). Oryginalny przepis mówi, żeby mieszać je tylko w jednym kierunku… tak samo robi się babki, a ja ciągle nie wiem dlaczego. ; ) Warto mieć to jednak na uwadze. : )

Jeśli nie dodaliście sody i soku z cytryny od razu teraz jest an to czas. Do małej miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy sodę i mieszamy. Z takiej mieszanki powstanie piana. Od tego momentu warto wszystkie czynności wykonywać szybko. Pianę wlewamy do ciasta i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 min lub jeśli trzeba dłużej – do suchego patyczka. Ciasto studzimy lekko w formie, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

.

Przygotowując krem miksujemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder następnie wanilię i skórkę z cytryny.

.

Na paterę wykładamy blat z ciasta Velvet, ścinamy lekko wierzch, żeby był równy (ścinki zachowujemy i kruszymy na drobne kawałki). Wierch smarujemy kilkoma łyżkami kremu, na górę ostrożnie wykładamy upieczony wcześniej i schłodzony sernik. Im lepiej będzie schłodzony tym bardziej będzie zwarty i nie pokruszy się przy przekładaniu. Wierzch i boki smarujemy kremem (ja zostawiłam jeszcze trochę kremu na dekoracje). Pokruszonymi kawałkami ciasta połączonymi ze startą czekoladą oblepiamy boki tortu, pozostałym kremem możemy zrobić dekoracje na wierzchu tortu.

Ja użyłam także przygotowanych przeze mnie dekoracji z czekolady. Żeby takie wykonać roztopiłam 1/2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, następnie małą tylko i rękawem cukierniczym lub woreczkiem wyciskamy pożądane kształty na papierze do pieczenia. Tak przygotowane ozdoby należy schłodzić w lodówce, żeby zastygły. : )

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Przez kilka godzin.

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

ciasto

.

.

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email