Ostatnio temat kasz jest bardzo popularny, miałam więc okazję odświeżyć sobie pamięć i nabrać ochoty na pęczak. Tą kaszę znam od małego i myślę, że każdy kto ma w rodzinie wędkarza doskonale wie czym jest pęczak. Jako mały szkrab zawsze zjadałam tacie prawie całą zanętę, którą szykował dla wygłodniałych rybek. Stąd też pęczak kojarzy mi się głównie ze słodkim smakiem. Dzisiaj postanowiłam przełamać nieco ten wędkarski stereotyp i przygotować danie paprykowe a’la risotto z pęczakiem w ostrzejszych klimatach – lub jak kto woli “pęczotto”. Moje danie zasmakowało nawet największemu wrogowi kasz i zajadał, aż mu się uszy trzęsły, co bardzo mnie ucieszyło. 

Dobrym pomysłem byłoby też dodanie do tej wersji potrawy (razem z pieczarkami) odrobiny cukinii podsmażonej na maśle. Oba te dodatki lekko osładzają całość nadając jej „wielowymiarowy” smak.

 

Składniki na danie paprykowe a’la risotto z pęczakiem:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 zielonej papryki
  • papryczka jalapeño (świeża lub ze słoiczka, w occie)
  • 250-300 g pieczarek
  • 2 średnie cebulki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki
  • jogurt naturalny
  • przyprawa do gyrosa
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • łyżka masła
  • trochę oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warto przed rozpoczęciem gotowania wszystko sobie przygotować.

  • Mięso myjemy, osuszamy, następnie czyścimy i kroimy w kostkę ok. 1,5-2 cm.
  • Przekładamy do miski i posypujemy obficie przyprawą do gyrosa oraz delikatnie solimy. Lepiej na tym etapie z solą nie przesadzać, inaczej po dodaniu wszystkich składników danie może wyjść zbyt słone. Następnie odstawiamy.
  • W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę, jalapeño w krążki i wydłubujemy pestki.
  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w nie za duże kawałki razem z ogonkami.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Zagotowujemy wodę i przygotowujemy bulion – bulion, którym podlewamy risotto musi być gorący, żeby nie przerywać gotowania i nie hartować ryżu czy kaszy.
  • Na patelni mocno rozgrzewamy olej – kiedy patelnia będzie bardzo gorąca wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut często mieszając, żeby się nie przypalił.
  • Wrzucony na dużą temperaturę kurczak szybko się przysmaży, zarumieni, a w środku pozostanie jędrny i soczysty.
  • Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki.
  • Na czystej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i na mocnym ogniu przesmażamy szybko pieczarki. Podsmażone na maśle zapewnią potrawie delikatną słodycz.
  • W dużym garnku przysmażamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą.
  • Do cebuli i czosnku dosypujemy po 0,5 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, jeszcze chwilę podsmażamy.
  • Następnie dodajemy pokrojone kolorowe papryki i chwilę podsmażamy.
  • Wsypujemy suchy pęczak i mieszamy podsmażając aż ziarna staną się błyszczące i pokryte wcześniejszą mieszaniną – zajmie to dosłownie 2 minutki.
  • Tak przygotowany pęczak podlewamy pierwszą porcją bulionu – 2 łyżki wazowe wystarczą na dobry początek.
  • Kaszę mieszamy, przykrywamy, czekamy aż na koniec wchłonie cały wywar.
  • Co jakiś czas warto zamieszać, żeby risotto się nie przypaliło.
  • Czynność powtarzamy aż pęczak wchłonie niemal cały bulion i się ugotuje – wtedy dorzucamy do garnka wcześniej usmażone, lekko osolone pieczarki i kurczaka.
  • Całość dobrze mieszamy, na wierzchu układamy pokrojoną w krążki papryczkę jalapeño, przykrywamy i pozwalamy się potrawie poddusić na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut.

risotto

risotto

danie paprykowe a'la risotto z pęczakiem

risotto

Wskazówki:

Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy papryczkę można bardzo drobno posiekać i dodać do środka. Ja swojej użyłam tylko na czas podduszania, żeby oddała swoją ostrość i aromat do potrawy, następnie przed ponownym wymieszaniem i podaniem wyjęłam ją z garnka.

Swoje „risotto” na pęczaku podałam z kleksem jogurtu naturalnego dla zrównoważenia ostrego smaku i posypane świeżą natką pietruszki.

Jeśli Twoja potrawa jest bardzo ostra bo lubisz mocne smaki, a masz problem z pokonaniem męczącego pragnienia i „palenia” w ustach po jedzeniu najlepszym rozwiązaniem nie jest woda, lecz nabiał – zjedz kilka łyżeczek jogurtu naturalnego lub wypij szklankę mleka. : )

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email