Deser z musów owocowych

Pyszny deserek z musu owocowego z zimnym sorbetem i słodkim serkiem waniliowym. Dla mnie pychota, więcej nie trzeba do szczęścia. : ) Na diecie jak najbardziej polecam, cukru do deseru nie dodajemy (poza odrobiną cukru pudru do jogurtu, który też można pominąć zmieniając nieco charakter deseru), a mimo wszystko słodycz owoców rekompensuje nam małe wyrzeczenia. ; )

Składniki:

  • 1 małe jabłko
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • mrożone owoce (u mnie maliny, truskawki, czereśnie, czarna porzeczka -> gotowa mieszanka kompotowa ze sklepu)

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki. Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ja pozostawiłam 2 plasterki do ozdobienia deseru). Kiwi i jabłko miksujemy razem, układamy w pucharku. Jogurt naturalny, łyżeczkę cukru pudru i kilka kropelek aromatu waniliowego mieszamy dokładnie razem, aż składniki dobrze się połączą. Taki słodki sos wylewamy na masę jabłkowo-kiwi, zostawiając część do wyłożenia na wierzch. Zmrożone owoce miksujemy blenderem na gładki sorbet – jeśli są bardzo mocno zamrożone można je lekko rozmrozić (wyciągnąć wcześniej z zamrażalnika i pozostawić na jakiś czas na wierzchu w temperaturze pokojowej lub wstawić na krótką chwilę do mikrofalówki ustawionej na rozmrażanie – na tyle krótko, żeby owoce się nie podgrzały). Sorbet przekładamy do pucharka ozdabiając na wierzchu kolejną warstwą słodkiego jogurtu. Deser posypać można pokruszonymi herbatnikami lub bezami – według upodobania.

Dla mnie deserek wspaniały – moje mrożone owoce były dość kwaśno-gorzkie, w połączeniu ze słodkim jogurtem była to mieszanka pyszna. I moment kiedy po zimnym sorbecie natykam się na ciepły, delikatny mus z jabłka i kiwi – z pewnością będę powtarzać takie deserki częściej! : )

deser z musów

Smacznego! : )

2 comments

Dodaj komentarz