Jeden z wymysłów inspirowanych programami kulinarnymi oraz tym jak bardzo lubię ryż. U mnie ryż nigdy się nie zmarnuje, uwielbiam go pod każdą postacią i co rusz wymyślam kolejne kombinacje. Tym razem szybki deser ryżowy z resztek ryżu z obiadu. Proporcje są tutaj zupełnie dowolne, „przepis” można łatwo i bez konsekwencji modyfikować, dostosowując go do siebie.

Składniki na szybki deser ryżowy:

  • ryż
  • serek homogenizowany waniliowy lub jogurt naturalny
  • ulubiona marmolada lub kwaskowaty dżem

Przygotowanie:

  • Początek przepisu zależy od tego czy dopiero gotujemy ryż na świeżo czy mamy jakieś pozostałości z innych dań.
  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak bez dodatku soli.
  • Studzimy świeży ryż lub wyciągamy z lodówki ryż pozostały z innego dania.
  • Układamy na dnie miseczki.
  • Następnie polewamy serkiem homogenizowanym.
  • Na wierzch układamy czubatą łyżeczkę marmolady lub ulubionego dżemu – ja użyłam dżemu z czarnych porzeczek, który idealnie kontrastował ze słodkim serkiem.

Wskazówki:

Do przygotowania takiego deseru możemy użyć dowolnego ryżu, serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i swoich ulubionych dodatków. Warto też posypać go z wierzchu odrobiną posiekanych orzechów lub dowolnych pestek czy nasion. Tak przygotowany deser będzie szybkim i wartościowym posiłkiem.

deser ryżowy

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email