Deser z kaszy manny

Postanowiłam wprowadzić raz na jakiś czas kaszę do mojej diety. Ale kto powiedział, że kasza musi być nudna? : D Dzisiaj kasza manna w nietypowym wydaniu – lekko kwaskowata, słodka i porcja zdrowych owoców, zachęcam do spróbowania! Idealna, żeby choć trochę przedłużyć ten walentynkowy klimat. : )

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jabłko
  • odrobina wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy. Gdy sok zacznie wrzeć powoli wsypujemy 2 łyżki kaszy manny ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotujemy do zgęstnienia masy na tyle, by dalej można było ją swobodnie nałożyć do naczynia. Jeśli porobił się grudki całą masę można zmiksować blenderem – ja napotkałam właśnie taki problem.

W tym samym czasie zagotowujemy mleko z kakao. Gdy się zagotuje dodajemy 2 łyżki kaszy i gotujemy aż masa zgęstnieje, dosładzamy do smaku 2 łyżeczkami cukru.

Jabłko myjemy, obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki. Do rondelka nalewamy odrobinę wody by przykryła dno garnuszka. Wrzucamy pokrojone jabłka, odrobinę cukru jeśli jabłka są mało słodkie (moje były na tyle słodkie, że nie było takiej potrzeby), cynamon i podduszamy chwilę pod przykryciem. Po kilku minutach zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jabłuszka, rozdrabniając je łyżką lub widelcem, aż powstanie mus.

W przygotowanym pucharku układamy warstwami: kakaową kaszę mannę, pomarańczową kaszę, kakaową kaszę i na wierzch wykładamy mus jabłkowy. Można podawać na ciepło lub na zimno.

deser

deser

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz