Dietetyczne frytki z batatów

Frytek z batatów miałam spróbować już od dłuższego czasu ale zawsze było coś co sprawiało, że wątpiłam w ten pomysł. Nigdy wcześniej nie jadłam też słodkich ziemniaków, może stąd wzięły się moje wątpliwości. : ) Przygotowałam jednak taką porcję i przyznaję, szczerze i bez bicia, że takie frytki to genialna przekąska! Łączy w sobie przekąskę, na którą najczęściej mamy ochotę i małe “co-nieco”, które często bywa słodkie i kaloryczne. : ) Polecam – z tego przepisu frytki wychodzą chrupiące (choć trzeba uważać, bo ławo je spalić) i naprawdę smaczne! : )

Składniki:

  • 1 batat
  • mąka kukurydziana
  • oliwa
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Batata dokładnie myjemy i cienko obieramy, kroimy w słupki. Pokrojone bataty moczymy w wodzie i odsączamy na sitku – żeby były wilgotne ale nie mokre. Do woreczka z zamkiem wsypujemy trochę mąki kukurydzianej, następnie porcjami wkładamy bataty, zamykamy i dokładnie potrząsamy, żeby całe słupki pokryły się mąką (do mąki od razu można dosypać ulubione przyprawy – ułatwi to przyprawianie i sprawi, że frytki będą miały ciekawy smak. : ) Dokładnie pokryte frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskujemy/skrapiamy delikatnie oliwą. Frytki powinny piec się w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze około 210°C.

frytki

frytki

Smacznego! : D

Dodaj komentarz