Dietetyczne frytki z batatów

Frytek z batatów miałam spróbować już od dłuższego czasu ale zawsze było coś co sprawiało, że wątpiłam w ten pomysł. Nigdy wcześniej nie jadłam też słodkich ziemniaków, może stąd wzięły się moje wątpliwości. : ) Przygotowałam jednak taką porcję i przyznaję, szczerze i bez bicia, że takie frytki to genialna przekąska! Łączy w sobie przekąskę, na którą najczęściej mamy ochotę i małe „co-nieco”, które często bywa słodkie i kaloryczne. : ) Polecam – z tego przepisu frytki wychodzą chrupiące (choć trzeba uważać, bo ławo je spalić) i naprawdę smaczne! : )

 

Składniki:

  • 1 batat
  • mąka kukurydziana
  • oliwa
  • ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Batata dokładnie myjemy i cienko obieramy, kroimy w słupki. Pokrojone bataty moczymy w wodzie i odsączamy na sitku – żeby były wilgotne ale nie mokre. Do woreczka z zamkiem wsypujemy trochę mąki kukurydzianej, następnie porcjami wkładamy bataty, zamykamy i dokładnie potrząsamy, żeby całe słupki pokryły się mąką (do mąki od razu można dosypać ulubione przyprawy – ułatwi to przyprawianie i sprawi, że frytki będą miały ciekawy smak. : ) Dokładnie pokryte frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskujemy/skrapiamy delikatnie oliwą. Frytki powinny piec się w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze około 210°C.

frytki

frytki

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/dietetyczne-frytki-z-batatow/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij