Dietetyczne spaghetti carbonara

Spaghetti, może jednak nie do końca carbonara, ale dietetyczna, lekko „oszukana” wersja. ; ) Może nie do końca odchudzona ale na pewno mniej kaloryczna niż oryginalna – i to dość znacząco. : ) Dla mnie jednak z pewnością bardzo smaczna i warta powtórzenia. Wracam do niej nie raz! : ) Lubię takie obiady bo nie wymagają ode mnie zbyt dużo zaangażowania, a odwdzięczają się pysznym smakiem, sytym żołądkiem i dobrym humorem. : )

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 ulubiony kabanos
  • 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego (zwykłego lub greckiego)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti lub penne (dla dbających o zdrowie wskazany pełnoziarnisty lub żytni – ja tym razem robiłam ze zwykłym)

 

Przygotowanie:

Kabanosa kroimy na małe kawałeczki, podsmażamy na suchej patelni (sam z siebie wytopi wystarczająco tłuszczu). Do ładnie zarumienionego kabanosa dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy do smaku. Jogurty naturalne są lekko kwaskowate, warto dosypać jakichś ziółek jeśli lubicie, ja nie przepadam za ziołami suszonymi, dlatego przygotowałam dość „łysą” wersję. : ) Odparowujemy chwilę, żeby sos nie był zbyt rzadki, po czym dodajemy żółty ser. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera. Do sosu dorzucamy makaron spaghetti i mieszamy, żeby składniki dokładnie się połączyły, makaron podgrzał i całość dokładnie i smacznie połączyła. Tak przygotowane spaghetti podajemy na gorąco – ciągnący się ser robi robotę, a my nie naprodukowałyśmy się za bardzo nad tym daniem. : )

Do tego spaghetti warto wykorzystać makaron, który został z innego dania lub z poprzedniego dnia – równie świetnie się sprawdzi, musi spędzić tylko chwilę dłużej na patelni, żeby dobrze się podgrzać. : )

spaghetti carbonara

 

Smacznego! : D

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Mmmmm uwielbiam spaghetti carbonara 😀 Może lepiej dla mojej sylwetki byłoby jakbym zaczęła, tak jak Ty odchudzać moje dania 😀 Świetny wpis ! 🙂

    • Ja też uwielbiam, stąd właśnie pomysł na wymyślenie trochę bardziej „dietetycznej” wersji – inaczej toczyłabym się przy każdym kroku. 😀 Poza tym teraz częściej używam makaronów pełnoziarnistych – też fajna zamiana. 🙂 Cieszę się bardzo, że Ci się spodobał, zdecydowanie polecam bo warte wypróbowania! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/dietetyczne-spaghetti-carbonara/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij