Szybki deser, który równie dobrze może być i zdrowym śniadaniem – gorąco polecam taki dietetyczny pudding chia!  Zdrowo, szybko i przede wszystkim pysznie!

 

Składniki na dietetyczny pudding chia:

  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • migdały
  • pestki granatu
  • syrop klonowy/miód
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • W miseczce/szklance/słoiku zalewamy mlekiem 2 łyżki nasion chia, dokładnie mieszamy.
  • Miksturę odstawiamy na noc do lodówki do napęcznienia.
  • Po jakimś czasie kiedy nasionka lekko napęcznieją dobrze je jest przemieszać, nie jest to jednak konieczne.
  • Następnego dnia przygotowania zaczynamy od owoców. Jabłko dokładnie myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze cząstki.
  • Miksujemy blenderem na gładką masę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Z granatu wydłubujemy pesteczki (metod jest kilka, żadna u mnie nie była jeszcze na tyle skuteczna, żeby warto było się nie chwalić – jeśli macie jakiś niezawodny sposób piszcie w komentarzach!).
  • Migdały siekamy na mniejsze kawałki.
  • Pudding chia wyciągamy z lodówki (można to zrobić wcześniej, żeby się zagrzał), dodajemy syrop klonowy lub miód do smaku (można pominąć), mieszamy.
  • Na wierzch układamy jabłka, granat i posypujemy posiekanymi migdałami.

Wskazówki:

Jako śniadanie najlepiej przygotowywać taki pudding chia wieczorem, dzień wcześniej, jeśli ma być deserem wystarczy przygotować je na kilka godzin przed podaniem. Nasionka muszą dobrze napęcznieć, a do tego potrzebują czasu.

dietetyczny pudding chia

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email