Każdy czasem ma ochotę na takie małe „grzeszki” kulinarne – dla jednych jest to wysokokaloryczny deser, dla innych wysokokaloryczna przekąska. Dziś moja propozycja dla mojego Ukochanego – rasowego pożeracza chipsów – domowe, szybkie chipsy! Przekonajcie się jak mało są czasochłonne, a przy tym jakie smaczne i jak wiele radości dadzą fanom tej przekąski. 🙂 Polecam zarówno na seanse filmowe jak i spotkania ze znajomymi. : )

 

Składniki:

  • ziemniaki
  • przyprawy
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Do przygotowania idealnych domowych chipsów przyda nam się zwykła obieraczka do warzyw.

Ziemniaki myjemy, obieramy. Obieraczką do warzyw ścinamy z ziemniaków równe plasterki – takim sposobem będą odpowiednio cienkie i równej grubości, dzięki czemu czas smażenia poszczególnych plasterków się wyrówna, a same chipsy staną się idealnie chrupiące. W międzyczasie na patelni, w garnku lub rondelku rozgrzewamy tłuszcz – nie jest nam potrzebna zbyt głęboka warstwa, ponieważ chipsy są bardzo cienkie – ja wlałam około 1,5-2 cm oleju na patelnię. Smażymy nie za duże porcje chipsów (żeby kolejne plasterki się nie sklejały) na złoty kolor (będziecie wiedzieć kiedy chipsy są gotowe, ponieważ olej przestaje w zetknięciu z nimi wrzeć, na patelni po prostu znikają bąbelki). Wyciągamy z oleju łyżką cedzakową i wykładamy na talerz lub miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, przesuszone chipsy możemy przełożyć do miseczki i doprawić – przyprawy idealnie się rozejdą jeśli posypiemy nią chipsy w misce i będziemy nią lekko kręcić i potrząsać, nie mieszać ręką, żeby delikatnych chipsów nie połamać. : )

Teraz pozostaje tylko delektować się domową przekąską, co prawda kaloryczną, jednak bez dodatków chemii. : )

chipsy

chipsy

chipsy

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email