Domowy cukier waniliowy

Choć sami cukru robić nie będziemy to jego aromatyzowana wersja z pewnością przyda się i sprawdzi w wielu wypiekach. : )

Myślę, że każdy kto korzysta w domu z wanilii w laskach powinien znać ten mały trik – uprzyjemnia i ułatwia on pracę w kuchni, zdecydowanie zmniejsza koszty i sprawia, że mamy pewność co do spożywanych produktów – jemy zdrowiej. : )

Ponadto w okresie świątecznym domowy cukier waniliowy może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem – warto poświęcić chwilkę, żeby osiągnąć jak najlepszy efekt w domowych wypiekach! : D

 

Składniki:

  • cukier (biały lub brązowy)
  • wanilia w laskach lub (jak u mnie) łupinki wanilii, które pozostają po użyciu pesteczek

 

Przygotowanie:

Do słoiczka wsypujemy cukier, dorzucamy wanilię (można też dodać pesteczki, wtedy będzie bardziej aromatyczny i wanilia trafi bezpośrednio do naszego dania, wypieku lub deseru). Słoiczek zakręcamy i zostawiamy na jakiś czas (około 1-2 tygodnie), żeby cukier się zaromatyzował. W międzyczasie kilka razy energicznie wstrząsamy słoiczkiem. Na 200 g cukru dodajemy 0,5 lub 1 laskę wanilii.

cukier

cukier

 

A tutaj z białym cukrem. : )

 

cukier

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowy-cukier-waniliowy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij