Choć sami cukru robić nie będziemy to jego aromatyzowana wersja z pewnością przyda się i sprawdzi w wielu wypiekach. : )

Myślę, że każdy kto korzysta w domu z wanilii w laskach powinien znać ten mały trik – uprzyjemnia i ułatwia on pracę w kuchni, zdecydowanie zmniejsza koszty i sprawia, że mamy pewność co do spożywanych produktów – jemy zdrowiej. : )

Ponadto w okresie świątecznym domowy cukier waniliowy może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem – warto poświęcić chwilkę, żeby osiągnąć jak najlepszy efekt w domowych wypiekach! : D

 

Składniki:

  • cukier (biały lub brązowy)
  • wanilia w laskach lub (jak u mnie) łupinki wanilii, które pozostają po użyciu pesteczek

 

Przygotowanie:

Do słoiczka wsypujemy cukier, dorzucamy wanilię (można też dodać pesteczki, wtedy będzie bardziej aromatyczny i wanilia trafi bezpośrednio do naszego dania, wypieku lub deseru). Słoiczek zakręcamy i zostawiamy na jakiś czas (około 1-2 tygodnie), żeby cukier się zaromatyzował. W międzyczasie kilka razy energicznie wstrząsamy słoiczkiem. Na 200 g cukru dodajemy 0,5 lub 1 laskę wanilii.

cukier

cukier

 

A tutaj z białym cukrem. : )

 

cukier

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email