Domowy ekstrakt waniliowy

Domowy ekstrakt waniliowy jest idealny do aromatyzowania ciast. Polecany zdecydowanie do wszystkiego, co w następnej kolejności będzie pieczone – wtedy alkohol nie jest wyczuwalny. Mimo wszystko nie dodawałabym ich do potraw, które będą jadły dzieci.

 

Składniki:

  • 200 ml wódki
  • 2-3 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Laski wanilii kroimy na mniejsze kawałeczki (zależnie od wielkości buteleczki na 3 lub 4 części) – można wykorzystać do tego wanilię z ziarenkami lub same łupinki, które pozostały nam po użyciu wanilii – wkładamy do buteleczki i zalewamy alkoholem, pilnując żeby wanilia nie wystawała poza powierzchnię płynu. Z czasem alkohol nabierze ciemniejszej barwy – po 1-2 tygodniach jest gotowy do użytku, jednak im dłużej naciąga tym bardziej aromatyczny – w pełni gotowy nie capi wódką tylko ma przyjemny waniliowy zapach. 😉 Jeżeli część ekstraktu zużyjemy możemy dolać wódki, lub dla wzmocnienia aromatu z czasem możemy dodawać kolejne laski wanilii.

Mój ekstrakt jest jeszcze bardzo młodziutki stąd taki jasny kolor. 😉 Czekam aż nabierze mocy i na pewno będę wykorzystywać go do ciast!

ekstrakt

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowy-ekstrakt-waniliowy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij