Domowy makaron pszenny – przepis bazowy

Moja mama od wielu lat sama przygotowuje makaron – do tego stopnia, że ja również zostałam zarażona tą makaronową manią i nie przepadam już za kupnym makaronem. Nie zadowala mojego podniebienia tak jak dawniej. : ) Dzisiaj pokażę Wam nasz sprawdzony przepis na domowy makaron – łatwy, szybki i bardzo smaczny! : )

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 lub 5 jajek (makaron można zrobić na samych jajkach)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wody (na około 4 jajka; można pominąć)

 

Przygotowanie:

Makaron jest tak naprawdę banalny do przygotowania, choć żeby robić naprawdę dobry makaron trzeba nabrać troszkę doświadczenia. : ) Najlepszy jest oczywiście taki przygotowywany na samych jajkach – wtedy regulujemy ich ilość obserwując konsystencję ciasta i zupełnie pomijamy wodę w przepisie. Proporcje, które Wam podałam są sprawdzone ale zależą oczywiście od wielkości jajek, więc polecam nie dolewać od razu całej wody tylko obserwować konsystencję ciasta. Jeśli macie automat do chleba zrobienie takiego ciasta nie jest w ogóle żadną filozofią – pamiętajcie o dodawaniu składników w odpowiedniej kolejności, następnie ustawiamy odpowiedni program, a automat wyrabia całe ciasto za nas. Zdecydowanie polecam to rozwiązanie! : D

Ja jednak nie często odpalam maszynę do tego celu – ciasto na makaron wyrabiamy wtedy dość długo, aż będzie dobrze połączone, elastyczne i gładkie. Gotową porcję ciasta dzielimy na mniejsze partie (powinno wyjść około 6 średniej wielkości placków po rozwałkowaniu o średnicy około 27 cm), które cienko rozwałkowujemy podsypując obficie mąką. Gotowe, rozwałkowane placki muszą teraz trochę poleżeć, żeby przeschły – godzinka będzie dla nich w sam raz. : )

Kiedy placki przeschną kroimy je według uznania. Gotowy makaron możemy wysuszyć zostawiając go na blacie, co jakiś czas roztrząsając, żeby się ze sobą nie posklejał i sechł równomiernie. Wtedy całkowicie wysuszony makaron przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w formie surowej – może on jednak leżeć bardzo długo, bo nawet dwa miesiące. Mamy też szybszą opcję – możemy go od razu ugotować i zjeść lub przechowywać w lodówce do kilku dni. : )

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowy-makaron/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij