Dorsz jest pyszną rybą! Nie śmierdzi aż tak bardzo jak inne, ma niewiele ości i łatwo się ich pozbyć – dla mnie jest idealny! : ) Nie jestem wielkim fanem świeżych ryb, a ta przemawia do mnie w każdym calu. : ) I przygotowana najprościej jak się da dalej jest wdzięcznym i pysznym daniem. : )

Dorsz wylądował u mnie na wigilijnym stole – to był nasz pierwszy romans ale za to bardzo udany. Z pewności ten związek będzie trwał dłużej. ; )

 

Składniki:

  • filety z dorsza
  • mąka
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z ryby porcjujemy. Rybę skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, następnie oprószamy solą. Filety panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni. Więcej pracy nie trzeba. : ) podczas smażenia lubi pryskać ale łatwo można sobie z tym poradzić. Smaży się szybko, w trakcie smażenia co prawda czuć charakterystyczny rybny zapach jednak nie jest on aż tak nachalny. Tak przygotowaną rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami. : )

dorsz

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email