Jakby mało było słodkiego ostatnimi czasy… ; ) Cóż, poniedziałek trzeba zacząć zdrowo, słodko i pysznie, żeby cały dzień był dobry! : ) Dlatego dzisiaj idealna egotyczna propozycja na drugie śniadanie! : )

Składniki (na 2 małe porcje lub 1 dużą):

  • 1 banan
  • 1/3 melona (u mnie melon miodowy; najmniejszy jakiego udało mi się kupić czyli niecałe 2 kg)
  • 1/2 owocu kaki
  • 1 szklanka mleka migdałowego (lub dowolnego ulubionego)
  • opcjonalnie sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Przygotowanie nie wymaga filozofii – koktajl jest chyba najprostszą i najszybszą rzeczą, którą można przygotować. : ) Ja korzystam z blendera kielichowego – jeśli takiego nie posiadacie dokładnie to samo możecie wykonać zwykłym blenderem ręcznym. : )

Owoce myjemy. Będę je kroić na mniejsze kawałki, żeby robota poszła szybciej, i żeby nie męczyć za bardzo blendera. ; ) Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Kaki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki – dokładnie ta sama historia. : )

Znacie kaki? Jedliście? Lubicie? : D Już wkrótce w czwartkowej serii Owoce świata z pewnością pojawi się wpis na temat tego ciekawego owocu! : )

Przygotowując melona musimy brać pod uwagę kilka faktów (więcej o melonie znajdziecie TUTAJ) – po pierwsze melona należy obrać i wydrążyć. Zarówno skóra jak i pestki nie są jadalne. Melona tak jak poprzednie owoce kroimy na mniejsze kawałki. Dojrzałe melony są mocno soczyste – dlatego do koktajlu nie dodajemy zbyt wiele mleka, 1 szklanka powinna w zupełności wystarczyć. Przy okazji mleko nadaje delikatniejszy smak naszemu koktajlowi. : ) Koktajl jest przygotowany ze składników, które mogą być bardzo słodkie – warto dla przełamania tej słodyczy dodać do smaku sok z cytryny, w przeciwnym razie koktajl może wyjść zbyt mdły. : )

 

Przygotowujecie w domu takie mieszanki na koktajle czy bardziej stawiacie na klasyczne i sprawdzone połączenia? Piszcie w komentarzach jakie są Wasze ulubione koktajle owocowe! : )

 

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email