Egzotyczny ryż kokosowy z ananasem

Taki ryż to propozycja idealna na deser ale także na słodkie śniadanie czy kolację – zależnie od naszego nastroju. : ) Szybka propozycja jak wykorzystać ananasa, który pozostał z tworzenia innego dania/deseru lub zwyczajnie, kiedy mamy ochotę na małe „co nieco”, a przy tym chcemy zjeść zdrowo i smacznie. : )

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej, jeśli lubimy bardzo rzadki ryż)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 plasterka ananasa (świeżego lub z puszki)
  • szczypta czarnego sezamu

 

Przygotowanie:

Ryż z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Po upływie mniej więcej połowy czasu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Ryż, powinien być dość rzadki, jednak konsystencję jaką chcemy osiągnąć możemy kontrolować ilością dodanych płynów. Pod koniec doprawiamy do smaku. Gotowy deser przekładamy do pucharków, podajemy przyozdobione kawałkami ananasa i posypane szczyptą czarnego sezamu.

ryż

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/egzotyczny-ryz-kokosowy-z-ananasem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij