Taki egzotyczny ryż kokosowy z ananasem to propozycja idealna na deser ale także na słodkie śniadanie czy kolację – zależnie od naszego nastroju. Szybka propozycja jak wykorzystać ananasa, który pozostał z tworzenia innego dania/deseru lub zwyczajnie, kiedy mamy ochotę na małe „co nieco”, a przy tym chcemy zjeść zdrowo i smacznie.

 

Składniki na egzotyczny ryż kokosowy z ananasem:

  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej, jeśli lubimy bardzo rzadki ryż)
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu (można pominąć)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 plasterka ananasa (świeżego lub z puszki)
  • szczypta czarnego sezamu

Przygotowanie:

  • Ryż z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut.
  • Po upływie mniej więcej połowy czasu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Ryż, powinien być dość rzadki, jednak konsystencję jaką chcemy osiągnąć możemy kontrolować ilością dodanych płynów.
  • Pod koniec doprawiamy do smaku.
  • Gotowy deser przekładamy do pucharków, podajemy przyozdobione kawałkami ananasa i posypane szczyptą czarnego sezamu.

egzotyczny ryż kokosowy z ananasem

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email