Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki to coś co lubię od dziecka. : ) Nie szaleję za nimi jakoś specjalnie ale są smaczne. : ) Z tym przepisem wiąże się kilka zabawnych historii, żeby przygotować dla Was zdjęcia przepis robiłam dwa razy – z pośpiechu pewne błędy przyczyniły się do klęski kremu, choć powinien być prosty jak budowa cepa. ; ) Dlatego moje eklerki na zdjęciu mają podejrzanie jasne nadzienie – nie starczyło mi składników ani czasu, zamiast kremu wrzuciłam w środek bitą śmietanę. : ) Gwarantuję jednak, ze krem budyniowy z tego przepisu jest pyszny, słodki i zdecydowanie WARTO go zrobić! : D

Robiliście kiedyś w domu eklerki czy lubicie/jecie “kupne”? : )

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki
  • 5 jajek

Krem:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1-2 łyżki cukru
  • 375 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • cukier puder lub czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto parzone – masło roztapiamy w rondelku, kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującego płynu wsypujemy mąkę, zmniejszamy gaz i całość dokładnie mieszamy (ucieramy) drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie, lśniące, bez grudek i będzie samo odchodziło od brzegów rondelka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Całkowicie wystudzone ciasto miksujemy dodając po kolei po jednym jajku.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wyciskamy na blachę paski ciasta o długości około 7 cm, przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 2 cm lub torebką foliową z obciętym rogiem. Eklerki pieczemy w 200ºC przez 20-25 minut, na złoto. Gotowe eklerki studzimy na kratce.

W rondelku zagotowujemy większość mleka – zostawiając około 1/2 szklanki. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy chwilę aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy do niego po 1 łyżce budyniu jednocześnie całość dokładnie miksując.

Eklerki przecinamy na pół w poziomie, do środka nakładamy krem budyniowy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.

eklerki

eklerki

Smacznego! : )

4 comments

Dodaj komentarz