Frytki lubi wiele ludzi, niestety te tradycyjnie przygotowywane kąpane są w głębokim tłuszczu przez co nie są najzdrowsze. Ja dzisiaj przedstawiam zdrową alternatywną propozycję – frytki odchudzone!

Składniki na frytki odchudzone:

  • ziemniaki
  • olej/oliwa
  • przyprawy
  • mąka kukurydziana

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy.
  • Następnie kroimy w słupki – najlepiej, żeby wszystkie były zbliżone grubością, wtedy mamy pewność, że w trakcie pieczenia upieką się równomiernie. W przeciwnym wypadku niektóre frytki mogą pozostać surowe, a inne zacząć się przypadać.
  • Pokrojone ziemniaki spryskujemy olejem (w wersji bardziej dietetycznej moczymy chwilę w wodzie).
  • Mąkę kukurydzianą mieszamy z ulubionymi przyprawami (ja proponuję sól oraz paprykę; świetnie sprawdzą się również zioła).
  • Frytki możemy posypać z wierzchu powstałą mieszanką lub też zamknąć przyprawy w woreczku strunowym i stopniowo wrzucając do niego słupki potrząsać nim, aż ziemniaki w całości pokryją się przyprawami.
  • Tak przygotowane frytki rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
  • Powinny się piec około 30 minut, trzeba mieć jednak nad nimi kontrolę bo wiele zależy tutaj od piekarnika.

Wskazówki:

Podajemy na ciepło lub zimno, z ulubionymi sosami, ketchupem, jako dodatek do obiadu, bądź samodzielną przekąskę.

frytki pieczone

frytki

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email