Frytki – odchudzone, z piekarnika

Frytki lubi wiele ludzi, niestety te tradycyjnie przygotowywane kąpane są w głębokim tłuszczu przez co nie są najzdrowsze. Ja dzisiaj przedstawiam zdrową alternatywną propozycję dla tradycyjnych frytek. : )

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej/oliwa
  • przyprawy
  • mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, następnie kroimy w słupki – najlepiej, żeby wszystkie były zbliżone grubością, wtedy mamy pewność, że w trakcie pieczenia upieką się równomiernie. W przeciwnym wypadku niektóre frytki mogą pozostać, a inne zacząć się przypadać. : )

Pokrojone ziemniaki spryskujemy olejem lub (w wersji bardziej dietetycznej moczymy chwilę w wodzie). Mąkę kukurydzianą mieszamy z ulubionymi przyprawami (ja proponuję sól oraz paprykę; świetnie sprawdzą się również zioła). Frytki możemy posypać z wierzchu powstałą mieszanką lub też zamknąć przyprawy w woreczku strunowym i stopniowo wrzucając do niego słupki potrząsać nim, aż ziemniaki w całości pokryją się przyprawami. Tak przygotowane frytki rozkładamy na patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Powinny się piec około 30 minut, trzeba mieć jednak nad nimi kontrolę bo wiele zależy tutaj od piekarnika. Podajemy na ciepło lub zimno, z ulubionymi sosami, ketchupem, jako dodatek do obiadu, bądź samodzielną przekąskę.

frytki pieczone

frytki

Smacznego! : )

3 comments

    • Chaotyczna says:

      Dzięki mące kukurydzianej frytki są bardziej chrupiące. 🙂 Oczywiście można ją pominąć – ja przygotowuję je w takiej wersji i dlatego podałam taki przepis. 🙂

Dodaj komentarz