Jabłka pieczone w mikrofalówce

Choć miłośnikiem „mikrofalówkowych” dań nie jestem jest to świetny pomysł na bardzo szybki, ciepły deser. : )

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki masła
  • kilka kawałeczków suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne zostawiając spody jabłek. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Mieszankę nakładamy łyżeczką do środka jabłek, a na wierzchu układamy żurawinę i po łyżeczce masła. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy (w miseczce bez przykrycia też będzie pyszne! ;)). Pieczemy w mikrofali przez około 3,5-4 minuty aż jabłko będzie mięciutkie. Odstawiamy do przestygnięcia na chwilę przed podaniem.

Wskazówka: do jabłka możemy włożyć dowolne owoce, moim zdaniem suszone pasują najbardziej ale innych wersji nie próbowałam. : )

jabłko

Smacznego! : )

3 comments

Dodaj komentarz