Jabłka pieczone w mikrofalówce

Choć miłośnikiem „mikrofalówkowych” dań nie jestem jest to świetny pomysł na bardzo szybki, ciepły deser. : )

 

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki masła
  • kilka kawałeczków suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne zostawiając spody jabłek. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Mieszankę nakładamy łyżeczką do środka jabłek, a na wierzchu układamy żurawinę i po łyżeczce masła. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy (w miseczce bez przykrycia też będzie pyszne! ;)). Pieczemy w mikrofali przez około 3,5-4 minuty aż jabłko będzie mięciutkie. Odstawiamy do przestygnięcia na chwilę przed podaniem.

Wskazówka: do jabłka możemy włożyć dowolne owoce, moim zdaniem suszone pasują najbardziej ale innych wersji nie próbowałam. : )

jabłko

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/jablka-pieczone-mikrofalowce/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij