Jajko sadzone w grzance z serem


Idealne na śniadanie – sycące, smaczne i proste w wykonaniu jajko sadzone w grzance! : ) 

Składniki (na 1 sporą porcję):

  • 4 kromki chleba tostowego (może być zwykły)
  • 2 jajka
  • 2 plasterki sera (można dać więcej, według uznania)
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba smarujemy z jednej strony cienko masłem. Na 2 kromkach układamy ser i przykrywamy pozostałym chlebem – robimy zwykłe kanapeczki. Ze środka kanapeczki wycinamy trochę miąższu – nożem lub foremką do ciastek (wtedy kanapeczki będą miały bardziej atrakcyjny wygląd). Wyciętego miąższu nie wyrzucamy. Kanapki układamy na rozgrzanej, suchej (lub lekko zwilżonej olejem) patelni i wbijamy do powstałych otworów jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Obok na patelni układamy wycięte środki i smażymy razem na średnim ogniu. Kanapeczki smażymy z obu stron, aż jajko odpowiednio się zetnie (ja lubię półpłynne żółtko w tym daniu), chlebek ładnie się przyrumieni, a ser rozpuści.

jajko sadzone w grzance

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz