Idealne na śniadanie – sycące, smaczne i proste w wykonaniu jajko sadzone w grzance! Smak mojego dzieciństwa i mroźnych, zimowych poranków szkolnych. Mama często przygotowywała dla mnie takie śniadanie na rozgrzewkę.

Składniki (na jajko sadzone w grzance dla 2 osób):

  • 4 kromki chleba tostowego (może być zwykły)
  • 2 jajka
  • 2 plasterki sera (można dać więcej, według uznania)
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Kromki chleba smarujemy z jednej strony cienko masłem.
  • Na 2 kromkach układamy ser i przykrywamy pozostałym chlebem – robimy zwykłe kanapeczki.
  • Za kanapki wycinamy częściowo środek – nożem lub foremką do ciastek (wtedy kanapeczki będą miały bardziej atrakcyjny wygląd, na przykład taki). Wyciętego środka nie wyrzucamy.
  • Kanapki układamy na rozgrzanej, suchej (lub lekko zwilżonej olejem) patelni i wbijamy do powstałych otworów jajko.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Obok na patelni układamy wycięte środki i smażymy razem na średnim ogniu.
  • Kanapeczki smażymy z obu stron, aż jajko odpowiednio się zetnie (ja lubię płynne lub półpłynne żółtko), chleb ładnie się przyrumieni, a ser rozpuści.

jajko sadzone w grzance

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email