Jajko sadzone w grzance z serem

Idealne na śniadanie – sycące, smaczne i proste w wykonaniu jajko sadzone w grzance! : ) 

 

Składniki (na 1 sporą porcję):

  • 4 kromki chleba tostowego (może być zwykły)
  • 2 jajka
  • 2 plasterki sera (można dać więcej, według uznania)
  • masło
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kromki chleba smarujemy z jednej strony cienko masłem. Na 2 kromkach układamy ser i przykrywamy pozostałym chlebem – robimy zwykłe kanapeczki. Ze środka kanapeczki wycinamy trochę miąższu – nożem lub foremką do ciastek (wtedy kanapeczki będą miały bardziej atrakcyjny wygląd). Wyciętego miąższu nie wyrzucamy. Kanapki układamy na rozgrzanej, suchej (lub lekko zwilżonej olejem) patelni i wbijamy do powstałych otworów jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Obok na patelni układamy wycięte środki i smażymy razem na średnim ogniu. Kanapeczki smażymy z obu stron, aż jajko odpowiednio się zetnie (ja lubię półpłynne żółtko w tym daniu), chlebek ładnie się przyrumieni, a ser rozpuści.

jajko sadzone w grzance

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/jajko-sadzone-w-grzance/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij