Jogurtowe ciasto cytrynowe

Ciasto inspirowane wykonywanym w programie „Łatwe przepisy na wielki apetyt” ciastem pomarańczowym. : ) Bardzo wiosenny przepis, lekkie, pyszne ciasto zostało przeze mnie trochę zmodyfikowane według własnych potrzeb. : )

Przy okazji wykonywania tego ciasta pomyślałam, że muffinki w oparciu o ten przepis z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku pomarańczowego musiałyby być pyszne. ; ) Z pewnością kiedyś spróbuję takiej wariacji – ostatnio jednak jak dla mnie już za dużo ciast z moim menu. ; )

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

Suche składniki przesiewamy, łączymy ze sobą dokładnie w jednej misce. Mokre składniki miksujemy razem w drugiej misce. Dosypujemy suche składniki do mokrych i całość szybko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałeczki, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

W oryginale ciasto pieczone było w tortownicy o średnicy 20 cm, zdecydowanie polecam taką formę, ponieważ będzie najładniej wyrośnięte. 🙂 Ja piekłam w tortownicy 26 cm, ponieważ innej nie miałam pod ręką i ciasto jest ładne, pyszne ale lekko płaskie. 😉

Ciasto pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut (w tortownicy 26 cm wystarczy około 15 minut).

ciasto

ciasto

 

 

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz