Kakaowe cupcakes z kremem mascarpone i czekoladą

Kakaowe cupcakes! : D

Przygotowane z prostego „murzynkowego” ciasta babeczki przyozdobione słodkim kremem mascarpone, czekoladą i świeżymi owocami zawsze będą hitem – eleganckie, przepyszne i w dodatku świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Zdecydowanie polecam – zarówno słodyczojadom, dzieciom jak i ciastoholikom takim jak mój tata. 🙂

Przepis został zmodyfikowany z przepisu na tort czekoladowy, który powstał z inspiracji znalezionych ma blogu mojewypieki.com. Wiem, dużo kremu mascarpone u mnie ostatnio – po prostu zakochałam się w tym kremie i nie mogę go sobie odmówić przy takich wypiekach jak torty czy babeczki. ; )

 

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do pieczenia
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru

 

  • czekolada lub wiórki czekoladowe do ozdoby
  • świeże owoce do przybrania babeczek – truskawki lub maliny

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że musimy ja na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki – wtedy nabiorą odpowiedniej temperatury. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Odkładamy na bok. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Jajka i cukier miksujemy razem aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut). Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką (jak na mój gust szybkie zmiksowanie całości by nie zaszkodziło, a oszczędziłoby mi masę nerwów nad tworzącymi się grudkami). Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 10 minut (do tzw. „suchego patyczka) w 170ºC. Gotowe, upieczone muffinki studzimy – można je przygotować dzień wcześniej, wtedy ciasto spokojnie odleży swoje. 🙂

Przygotowując się do przygotowania kremu mascarpone musimy dobrze schłodzić oba podstawowe składniki – śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Przygotowujemy krem według podstawowego przepisu na krem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dosładzamy pod koniec ubijania i dodajemy serek.

Na ostudzonych babeczkach rozsmarowujemy krem mascarpone i ścieramy nad nimi czekoladę, by delikatnie przyprószyć nią babeczki. W krem można również wetknąć świeże owoce, żeby naszym babeczkom dodać trochę witamin. : )

kakaowe

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/kakaowe-cupcakes-kremem-mascarpone-czekolada/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij