Kakaowe cupcakes z kremem mascarpone i czekoladą

Kakaowe cupcakes! : D

Przygotowane z prostego „murzynkowego” ciasta babeczki przyozdobione słodkim kremem mascarpone, czekoladą i świeżymi owocami zawsze będą hitem – eleganckie, przepyszne i w dodatku świetnie zaspokajają ochotę na „coś słodkiego”. Zdecydowanie polecam – zarówno słodyczojadom, dzieciom jak i ciastoholikom takim jak mój tata. 🙂

Przepis został zmodyfikowany z przepisu na tort czekoladowy, który powstał z inspiracji znalezionych ma blogu mojewypieki.com. Wiem, dużo kremu mascarpone u mnie ostatnio – po prostu zakochałam się w tym kremie i nie mogę go sobie odmówić przy takich wypiekach jak torty czy babeczki. ; )

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do pieczenia
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • czekolada lub wiórki czekoladowe do ozdoby
  • świeże owoce do przybrania babeczek – truskawki lub maliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że musimy ja na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki – wtedy nabiorą odpowiedniej temperatury. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy. Odkładamy na bok. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Jajka i cukier miksujemy razem aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut). Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką (jak na mój gust szybkie zmiksowanie całości by nie zaszkodziło, a oszczędziłoby mi masę nerwów nad tworzącymi się grudkami). Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 10 minut (do tzw. „suchego patyczka) w 170ºC. Gotowe, upieczone muffinki studzimy – można je przygotować dzień wcześniej, wtedy ciasto spokojnie odleży swoje. 🙂

Przygotowując się do przygotowania kremu mascarpone musimy dobrze schłodzić oba podstawowe składniki – śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Przygotowujemy krem według podstawowego przepisu na krem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dosładzamy pod koniec ubijania i dodajemy serek.

Na ostudzonych babeczkach rozsmarowujemy krem mascarpone i ścieramy nad nimi czekoladę, by delikatnie przyprószyć nią babeczki. W krem można również wetknąć świeże owoce, żeby naszym babeczkom dodać trochę witamin. : )

kakaowe

Smacznego! : D

Dodaj komentarz