Kandyzowane skórki owocowe tworzą piękne dekoracje słodkich deserów, i choć rzadko jemy je same często są idealnym dodatkiem do ciast. Warto wiedzieć jak nie marnować pozornie bezużytecznych rzeczy i zaoszczędzić dodatkowe pieniądze na takich drobnostkach. Przydatna wskazówka – jak kandyzować skórki cytrusowe, które zostają nam po zjedzeniu tych pysznych owoców!
Składniki:
- skórki owoców cytrusowych (np. 6 dużych pomarańczy; u mnie cytryna)
- woda (ok. 0,5 szklanki)
- cukier (o. 3 szklanki)
Przygotowanie:
Skórki szorujemy, wyparzamy. Odkrawamy możliwie jak najwięcej białej części – albedo – które jest najbardziej gorzkie (jeśli komuś to nie przeszkadza może je zostawić – kandyzowane skórki, będą wtedy bardziej miękkie i mięsiste). Skórki kroimy w dogodne kształty – kosteczkę (np. do ciast), paseczki (np. do ozdoby deserów).
Przed kandyzowaniem skórki trzeba odpowiednio przygotować: skórki wrzucamy do garnka/rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Czynność powtarzamy.
Tak przygotowane skórki są gotowe do procesu kandyzowania. Teraz nie czeka nas nic trudnego – jedynie trochę kontrolowania sytuacji i cierpliwości. Warto trzymać się pewnych proporcji – na 6 dużych pomarańczy używamy 3 szklanek cukru i 0,5 szklanki wody. W rondelku lub garnuszku mieszamy wodę z cukrem, następnie wrzucamy wcześniej przygotowane skórki. Gotujemy na małym ogniu, aż staną się półprzezroczyste (ok. 45 minut). Zazwyczaj w tym czasie większość wody z rondelka wyparowuje i pozostaje jedynie gęsty syrop cukrowy. Gotowe skórki przekładamy do słoiczków, można je zawekować.
Smacznego! : )
One comment