Karp pieczony z jabłkami i puree z warzyw

Karp na wigilijnym stole to tradycja. : ) Nie każdy jednak przepada za tą rybą – ja dzisiaj chcę Wam pokazać, może trochę udowodnić, że karp, też może być wspaniały – nawet jeśli nie jest tradycyjnie smażony w panierce! : )

Fajnie jest mieć w domu wędkarza jeśli mamy ochotę na jakąś pyszną rybkę. 😉 Szansie na smaczny obiad zwiększają się z ilością wędkarzy, takim sposobem mój tata przyniósł do domu pięknego (na szczęście już wypatroszonego i oskrobanego – moim zdaniem to także należy do obowiązków wędkarzy) karpika. ; ) Zapraszam na najświeższą rybną ucztę – prosto z wody do piekarnika! : )

 

Składniki:

  • karp (mój około 600-700 g)
  • olej
  • ok. 4 ząbki czosnku
  • kawałek masła
  • 1 duże jabłko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • kalafior
  • brokuł

 

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy, patroszymy i dokładnie myjemy. Ząbki czosnku siekamy i rozcieramy z solą. Jabłko myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy na ósemki. Czosnkiem nacieramy dokładnie rybę i odkładamy na około 1 godzinę do lodówki, żeby przeszła aromatem czosnku. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem, jabłka wkładamy do środka i mocujemy rybę wykałaczkami, żeby brzuszek się nie otworzył, a jabłuszka zostały w środku. Rybę skrapiamy olejem, a na wierzch kładziemy kilka plasterków masła i posypujemy natką pietruszki. Pieczemy całość w 180°C przez około 30 minut.

Kalafiora i brokuła gotujemy na parze, następnie miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem.

karp

karp

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/karp-z-jablkami/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij