Kompot z suszonych owoców świetnie poprawia trawienie! Zimą, kiedy jemy więcej ciężkich potraw, oraz w okresie świątecznym może okazać się doprawdy zbawienny. : ) Jest ciekawym rozwiązaniem, jednak nie każdemu będzie smakował. : ) 

 

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon
  • goździki
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie:

Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2 godziny aż namokną. Dodajemy cukier, goździki, cynamon i skórkę pomarańczową. Kompot gotujemy 15-20 minut aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu kompot doprawiamy sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Takie napój najlepiej smakuje schłodzony, co wydobywa z niego pełnię smaku. : )

Jedna wskazówka ode mnie – jeśli nie lubicie mocnego, niemal palonego smaku w kompocie z suszu dodajcie znacznie mniej suszonej gruszki – wtedy smak będzie delikatniejszy. : )

kompot

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email