Nadeszła niedziela, nadszedł i kotlet schabowy z ananasem! Jedno z moich ulubionych wydań kotletów schabowych. Delikatna słodycz podgrzanego ananasa dodaje pospolitemu kotletowi ciekawego charakteru.  W taki sposób możemy przygotować świeżo usmażone kotlety schabowe ale równie dobrze podgrzane kotlety, które zostały z poprzedniego dnia. 

 

Składniki na kotlet schabowy z ananasem:

  • schab
  • przyprawy
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • ananas z puszki
  • ser żółty w plasterkach

Przygotowanie:

  • Schab myjemy, osuszamy, porcjujemy, kotlety rozbijamy.
  • Jajko roztrzepujemy w szerokiej misce lub na głębszym talerzu.
  • Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą.
  • Kotlety przyprawiamy z obu stron, maczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
  • Na gotowym, usmażonym kotlecie układamy plasterek (lub 2 jeśli kotlet jest duży) ananasa i przykrywamy plasterkami sera tak, by był dokładnie przykryty z obu stron, a ser swobodnie spływał na kotlet.
  • Tak przygotowanego kotleta smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż ser się rozpuści.

kotlet schabowy z ananasem

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email