Nadeszła niedziela, nadszedł i kotlet schabowy! ; ) Jedno z moich ulubionych wydań kotletów schabowych. Delikatna słodycz podgrzanego ananasa dodaje pospolitemu kotletowi ciekawego charakteru. : ) W taki sposób możemy przygotować świeżo usmażone kotlety schabowe ale równie dobrze podgrzane kotlety, które zostały z poprzedniego dnia. : )
Składniki:
- schab
- przyprawy
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- ananas z puszki
- ser żółty w plasterkach
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy, porcjujemy, kotlety rozbijamy. Jajko roztrzepujemy w szerokiej misce lub na głębszym talerzu. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kotlety przyprawiamy z obu stron, maczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Na gotowym, usmażonym kotlecie układamy plasterek (lub 2 jeśli kotlet jest duży) ananasa i przykrywamy plasterkami sera tak, by był dokładnie przykryty z obu stron,a ser swobodnie spływał na kotlet. Tak przygotowanego kotleta smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż ser się rozpuści.
Smacznego! : )
One comment