Krem mascarpone jest idealnym kremem zarówno do tortów, dekoracji babeczek i muffinek oraz wielu innych ciast. Jest bardzo wdzięczny, stosunkowo łatwy w wykonaniu i obłędnie pyszny! Tak przygotowany krem możemy farbować barwikami, sokami, musami owocowymi – przy okazji dodając mu smaku. Jest świetny nie tylko do przekładania tortów i ciast ale również idealny do dekoracji – przy wcześniejszym schłodzeniu wspaniale zachowa kształt jaki mu nadamy, przy czym nie będzie zbyt ciężki.

 

Składniki na krem mascarpone:

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy, pod koniec ubijania zanim masa stanie się puszysta i sztywna dodajemy cukier puder.
  • Przestajemy ubijać i dodajemy w całości dobrze schłodzony serek mascarpone.
  • Miksujemy szybko mikserem na wolniejszych obrotach, żeby masa się dobrze połączyła i gotowe!

Wskazówki:

Jest to przepis bazowy, który możemy dowolnie modyfikować – według uznania.

Do masy można dodać kakao, skórkę cytrynową lub pomarańczową, barwniki, żeby nadać masie koloru lub różne musy owocowe czy rozdrobnione owoce – takim sposobem osiągnąć możemy bardzo wiele pysznych kombinacji.

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email