Krem mascarpone – przepis bazowy

Krem z serka mascarpone jest idealnym kremem zarówno do tortów, dekoracji babeczek i muffinek oraz wielu innych ciast. Jest bardzo wdzięczny, stosunkowo łatwy w wykonaniu i obłędnie pyszny! Tak przygotowany krem możemy farbować barwikami, sokami, musami owocowymi – przy okazji dodając mu smaku. Jest świetny nie tylko do przekładania tortów i ciast ale również idealny do dekoracji – przy wcześniejszym schłodzeniu wspaniale zachowa kształt jaki mu nadamy, przy czym nie będzie zbyt ciężki.  : )

 

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy, pod koniec ubijania zanim masa stanie się puszysta i sztywna dodajemy cukier puder. Przestajemy ubijać i dodajemy w całości dobrze schłodzony serek mascarpone. Miksujemy szybko mikserem na wolniejszych obrotach, żeby masa się dobrze połączyła i gotowe!

Jest to przepis bazowy, który możemy dowolnie modyfikować – według uznania. 🙂 Do masy można dodać kakao, skórkę cytrynową lub pomarańczową, barwniki, żeby nadać masie koloru lub różne musy owocowe czy rozdrobnione owoce – takim sposobem osiągnąć możemy bardzo wiele pysznych kombinacji.

krem

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/krem-mascarpone/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij