Kruche babeczki z brzoskwiniami z puszki

Najprostsze kruche ciasto z dodatkiem słodkich brzoskwiń, to pyszny pomysł na prosty deser. Sok z brzoskwiń z puszki wcale nie musi się marnować! : )

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • 100 g masła
  • 40-50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 puszka brzoskwiń
  • woda
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza brzoskwiniami zagniatamy rękami w ciasto. Formujemy zgrabną kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepiamy foremki do babeczek i pieczemy w 200ºC – małe około 10 minut, większe 13-15 minut. Po upieczeniu wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia. Kruche ciasto jest najlepsze na drugi dzień lub gdy poleży przez jakiś czas w lodówce po ostudzeniu.

Wskazówka: aby bez problemu oddzielić żółtko od białka należy całe jajko ostrożnie wbić do miseczki i delikatnie wyciągnąć dłonią żółtko – ten sposób jest wprost niezawodny!

W czasie kiedy babeczki stygną (ja zabrałam się za to dopiero następnego dnia rano) przygotowujemy brzoskwinie i galaretkę brzoskwiniową.

Brzoskwinie wyciągamy z puszki, osączamy, kroimy w kostkę i układamy na spodach do babeczek. Sok uzupełniamy wodą, by uzyskać 0,5 litra płynu. Żelatynę zalewamy zimną wodą aż napęcznieje, następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła, aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli pojawi się piana, nie martwcie się, doda ona po prostu dodatkowego efektu wizualnego do całego deseru. Gotową żelatynę wlewamy do soku z brzoskwiń i mieszamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce (np. do lodówki), żeby galaretka powoli zaczęła tężeć. Kiedy jej konsystencja będzie bardziej zwarta przelewamy ostrożnie łyżką do naszych babeczek, starając się pokryć wszystkie brzoskwinie tak, żeby galaretka nie wypłynęła.

kruche

kruche

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz