Najprostsze kruche ciasto z dodatkiem słodkich brzoskwiń, to pyszny pomysł na prosty deser. Sok z brzoskwiń z puszki wcale nie musi się marnować, można przygotować z niego galaretkę, dzięki czemu kruche babeczki z brzoskwiniami będą jeszcze bardziej brzoskwiniowe!

Składniki na kruche babeczki z brzoskwiniami:

  • 1 szklanka mąki (150 g)
  • 100 g masła
  • 40-50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 puszka brzoskwiń
  • woda
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder.
  • Dodajemy jajka i masło.
  • Szybko zagniatamy rękami w zwarte ciasto, starając się robić to jak najszybciej, żeby nie ogrzewać kruchego ciasta.
  • Formujemy zgrabną kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  • Po schłodzeniu ciastem wylepiamy foremki do babeczek.
  • Pieczemy w 200ºC – małe około 10 minut, większe 13-15 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Kruche ciasto jest najlepsze na drugi dzień lub gdy poleży przez jakiś czas w lodówce po ostudzeniu.
  • W czasie kiedy babeczki stygną (ja zabrałam się za to dopiero następnego dnia rano) przygotowujemy brzoskwinie i galaretkę brzoskwiniową.
  • Brzoskwinie wyciągamy z puszki, osączamy, kroimy w kostkę i układamy na spodach do babeczek.
  • Sok uzupełniamy wodą, by uzyskać 0,5 litra płynu.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą aż napęcznieje, następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Jeśli pojawi się piana, nie martwcie się, doda ona po prostu dodatkowego efektu wizualnego do całego deseru.
  • Gotową żelatynę wlewamy do soku z brzoskwiń i mieszamy.
  • Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce (np. do lodówki), żeby galaretka powoli zaczęła tężeć.
  • Kiedy jej konsystencja będzie bardziej zwarta przelewamy ostrożnie łyżką do naszych babeczek, starając się pokryć wszystkie brzoskwinie tak, żeby galaretka nie wypłynęła.

Wskazówki:

Aby bez problemu oddzielić żółtko od białka należy całe jajko ostrożnie wbić do miseczki i delikatnie wyciągnąć dłonią żółtko – ten sposób jest wprost niezawodny!

kruche

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email