Kruszonka idealna – przepis bazowy

Kruszonka wbrew pozorom wcale nie jest taka łatwa do zrobienia! ; ) Moja babcia zawsze robiła najlepszą na świecie, niestety wszystko dodawała „na oko”, więc nie mogła mi podać dokładnych proporcji. Aczkolwiek w obliczy makowca musiałam sama zrobić kruszonkę i muszę przyznać… ta wyszła idealna! : ) Zdecydowanie polecam jako najbardziej sprawdzoną – nie rozpuszcza się, nie twardnieje, ciasto idealnie się kruszy. Poza tym… kto nie lubi kruszonki? ; ) Ja zawsze podjadałam ją z miseczki zanim babcia posypała nią placek. Mam dużo kuzynostwa i każdy lubił podjadać kruszonkę… w końcu doszło do tego, ze babcia przygotowywała drugą miseczkę, żeby nas wszystkich obdzielić choćby odrobiną kruszonki. ; )

 

Składniki:

  • 1 część masła
  • 1 część cukru
  • 2 części mąki

 

Przygotowanie:

Kruszonka to nic innego jak pokruszone ciasto z mąki, tłuszczu i cukru. : )

Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce i rozcieramy ręką aż dokładnie się połączy i będzie się kruszyło. Więcej nic nie potrzeba – kruszonka jest gotowa i można jej użyć do przygotowania ciasta. : )

kruszonka

kruszonka

 

 

Smacznego. : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/kruszonka-idealna/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij