Lemon curd – krem cytrynowy

Jedna z moich ulubionych rzeczy! Wspaniały krem cytrynowy, który pasuje do tak wielu rzeczy, że aż nie sposób wymienić je wszystkie! Uwielbiam jak łączy w sobie kwasowość cytryn ze słodyczą, w budyniowej konsystencji! Dla mnie jest to wprost idealny dodatek do naleśników, zwłaszcza tych amerykańskich, i jak się okazuje może być cudownym dodatkiem przełamującym słodycz sernika, który zobaczycie już jutro! : )

 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka prawdziwego masła

 

Przygotowanie:

Cytryny należy bardzo dokładnie umyć, sparzyć, ponieważ do kremu dodawać je będziemy praktycznie w całości. : )

Z cytryn ścieramy skórkę – tylko wierzchnią część, żeby nie zetrzeć białych elementów skórki, bo wtedy krem będzie gorzki. Wyciskamy sok i umieszczamy razem ze skórką, jajkami, żółtkami, cukrem i mąką z rondelku. Wszystkie składniki podgrzewamy aż się zagotują (warto często mieszać, żeby nie porobiły się grudki), następnie zmniejszamy gaz i gotujemy często mieszając przez około 2 minutki. Jeśli an tym etapie nasz krem ma grudki możemy go przetrzeć przez sito lub zblendować – obie metody się sprawdzają, grudki kiedyś mi się zdarzały i miałam okazję je wypróbować, blender jest po prostu szybszym rozwiązaniem ale trzeba uważać, żeby gorący krem nie pryskał. Tym razem mój lemon curd wyszedł idealny – składniki płynne dodałam od razu, tak samo cukier, mąkę ziemniaczaną jednak dodawałam stopniowo ją dosypując i całość kremu mieszając rózgą. Żadna grudka nie powstała. : )

Do kremu dodajemy masło (oryginalnie często w przepisach jest to duża ilość, ja uważam, że łyżeczka zdecydowanie wystarczy choć możecie dodać nawet łyżkę) i całość gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie krem jest gotowy. Można umieścić go w słoiku i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Można też użyć go do kilku innych rzeczy w tym Sernika Lemon Curd, na który przepis zobaczycie już jutro, a który widzicie na zdjęciu do tego przepisu. : )

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Malwinasays: Reply

    Wygląda obłędnie! 😀 I założę się, że równie dobrze smakuje! Jadłabym ^^

    • Dziękuję bardzo! 😀 O tak, smakuje wspaniale, jutro pojawi się przepis na cały sernik, zapraszam i gorąco polecam, żeby kiedyś spróbować. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/lemon-curd-krem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij