Lukier królewski to również moje tegoroczne odkrycie. : ) Może nie mam cierpliwości do dekorowania pierniczków ale z pewnością będę jeszcze próbować nie raz, a z tym lukrem warto rozpoczynać takie eksperymenty. : )

 

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru (może być potrzebne więcej w zależności od wielkości białka)
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem w miseczce pilnując, żeby nie było grudek. I to cała filozofia. : ) Tak przygotowanym lukrem wypełniamy rękaw cukierniczy, worek foliowy (raczej grubszy) lub rożek przygotowany z papieru do pieczenia, odcinamy sam róg i dekorujemy. : )

Do lukru wmieszać można także barwniki spożywcze, żeby masa była kolorowa. Warto jednak zaczynać od mniejszych ilości i powoli regulować intensywność koloru. : ) Lukier z tego przepisu wychodzi śnieżnobiały, idealnie przykleja się do pierniczków i zachowuje swój kształt. Szybko zasycha, dzięki czemu nie musimy bardzo długo czekać aż pierniczki będą gotowe do zapakowania lub powieszenia na choince. : )

A Wy dekorujecie sami lub z dziećmi ciasteczka i pierniczki? : D

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email