Makaron pszenny pełnoziarnisty od dziś z pewnością częściej będzie gościł na moim stole. Zastosowań dla niego można znaleźć niemal tak wiele jak dla „zwykłego” makaronu z  – z tą drobną różnicą, że osobiście jakoś nie zastosowałabym go jako dodatek do zup – zwłaszcza do rosołu! 😉 Makaron żytni jest… bardzo specyficzny, choć również smaczny, jednak nie wyobrażam go sobie polanego sosem bolognese. ; ) Ja zajadałam je z prostym sosem pomidorowym mojej mamy i smakowały wyśmienicie. : )

Składniki na makaron pszenny pełnoziarnisty:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(lub więcej jeśli potrzeba – ja miałam bardzo duże jajka i dodałam niemal całą szklankę)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • jeśli konieczne – odrobina wody (ja nie musiałam jej dolewać)

Przygotowanie:

  • Z jajka, mąki i soli wyrabiamy ciasto.
  • Dobrze wyrobione jest dość elastyczne (ciasto nie może być twarde) i nie przykleja się do rąk.
  • Wyrobione ciasto wałkujemy, obficie podsypując mąką, do pożądanej grubości – zależnie od kształtu makaronu jaki będziemy wycinać.
  • Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przeschnięcia na około godzinę, najlepiej na bawełnianej ściereczce (mój leżakował na ściereczce bawełnianej rozpostartej na suszarce).
  • Po tym czasie kroimy makaron według uznania – nitki, spaghetti, wstążki…
  • Makaron możemy ugotować od razu – wtedy potrzebuje jeszcze chwilę czasu poleżeć – lub pozostawiamy go zupełnie do wyschnięcia i przygotowania „następnym razem”.
  • Makaron gotujemy al dente – jest wtedy zdrowszy, mniej kaloryczny, a także ma mniejszy indeks glikemiczny.

Wskazówki:

Dobrze wysuszony makaron przechowywać można w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i ciemnym miejscu do roku czasu.

makaron

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email