Makaron z mąki pszennej pełnoziarnistej i makaron z mąki żytniej – przepisy bazowe

Tym razem „2 w 1″. ; ) Ponieważ makarony przygotowuje się dokładnie tak samo, różnica leży jedynie w mące, której dodamy do przepisu, uznałam że nie ma sensu wypisywać ich osobno. To bezcelowe. 🙂 Aczkolwiek na blogu makaronów pojawi się zdecydowanie więcej – mam już kilka fajnych, ciekawych pomysłów. : ) 

Makaron z mąki pełnoziarnistej od dziś z pewnością częściej będzie gościł na moim stole. Zastosowań dla niego można znaleźć niemal tak wiele jak dla „zwykłego” makaronu – z tą drobną różnicą, że osobiście jakoś nie zastosowałabym go jako dodatek do zup – zwłaszcza do rosołu! 😉 Makaron żytni jest… bardzo specyficzny, choć również smaczny, jednak nie wyobrażam go sobie polanego sosem bolognese. ; ) Ja zajadałam je z prostym sosem pomidorowym mojej mamy i smakowały wyśmienicie. : )

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej (lub więcej jeśli potrzeba – ja miałam bardzo duże jajka i dodałam niemal całą szklankę)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • jeśli konieczne – odrobina wody (ja nie musiałam jej dolewać)

Przygotowanie:

Z jajka, mąki i soli wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione jest dość elastyczne (ciasto nie może być twarde) i nie przykleja się do rąk. Wyrobione ciasto wałkujemy, obficie podsypując mąką, do pożądanej grubości – zależnie od kształtu makaronu jaki będziemy wycinać. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przeschnięcia na około godzinę, najlepiej na bawełnianej ściereczce (mój leżakował na rozpostartej na suszarce ściereczce;)). Po tym czasie kroimy makaron według uznania – nitki, spaghetti lub wstążki, co kto lubi. Makaron możemy ugotować od razu – wtedy potrzebuje jeszcze chwilę czasu poleżeć – lub pozostawiamy go zupełnie do wyschnięcia i przygotowania „następnym razem”. Makaron gotujemy al dente – jest wtedy zdrowszy, mniej kaloryczny, a także ma mniejszy indeks glikemiczny. : )

makaron

makaron

makaron

makaron

makaron

Smacznego! : D

3 comments

  1. fiolka says:

    “0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej (lub więcej jeśli potrzeba” Nie chcę się wyzłośliwiać, ale piszesz bzdety.
    Kiedy do ludzi dotrze, że mąka pełnoziarnista (inaczej razowa) może być zarówno pszenna jak i żytnia i każda inna. Ty napisałaś tak, jakby maka pełnoziarnista była jakąś inną odmiana mąki.

    • Chaotyczna says:

      “Mąki pszennej pełnoziarnistej”* – dziękuję za zwrócenie uwagi, nie zauważyłam, że zabrakło mi słowa. 🙂 Każdemu czasem zdarza się pomylić, popełnić literówkę lub błąd. 🙂

Dodaj komentarz