Mazurkowe ciasto czekoladowe – bardzo intensywne!

To ciasto czekoladowe to po prostu kumulacja czekolady! Jest pyszne ale nawet najwięksi fani czekolady w rodzinie poddali się po małym kawałeczku – ma to swoje plusy, nie da się go zjeść “za dużo”. ; ) Moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje kiedy postoi w temperaturze pokojowej, prosto z lodówki jest bardziej twarde, gorzej się kroi i smak jest bardziej “spłaszczony” niż kiedy odstoi. : ) Obłędne ciasto, które może zostać podane zarówno jako wspaniałe ciasto czekoladowe lub, w okresie wielkanocnym, zastąpić nam tradycyjne mazurki. Mimo, że zawiera bardzo niewielkie ilości cukru to dzięki dużej ilości gorzkiej czekolady ciasto wydaje się wręcz niesłychanie słodkie – bo czekolada kojarzy nam się bardzo słodko. : )

U mnie kruchy spód jest zdecydowanie zbyt gruby (jak na mój gust), jeśli chcecie uzyskać cieńszy polecam wykorzystać tylko połowę podanych przeze mnie składników. : )

Składniki (tortownica 26 cm):

Kruchy spód:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 żółtka
  • 200 g masła/margaryny (schłodzone)
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • odrobina mleka lub śmietany kremówki

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe rozpoczynamy od przygotowania i upieczenia kruchego spodu – przed przejściem do kolejnych etapów ten właśnie spód będzie musiał dobrze wystygnąć. Jeśli nie chcecie rozwlekać pracy polecam spód upiec wieczorem dzień wcześniej, a rano zabrać się do dalszej pracy. : )

W misce mieszamy dokładnie suche składniki: mąkę, kakao, cukier puder i sól. Do suchych składników dodajemy zimne masło i wszystkie składniki siekamy nożem lub specjalną szpatułką. Dodajemy żółtka jaj i bardzo szybko zagniatamy ciasto lub miksujemy tylko do połączenia składników przy pomocy miksera ze świderkami (końcówki do ciasta drożdżowego jeśli się nie mylę). Ciasto kruche trzeba zagniatać bardzo szybko, żeby nie ogrzewać go niepotrzebnie. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy i gęsto nakłuwamy widelcem, dzięki temu ciasto zachowa kształt podczas pieczenia. Spód pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut (jeśli przygotowujecie spód z połowy porcji ten czas się skróci, obserwujcie uważnie ciasto). Upieczony spód odstawiamy do przestygnięcia na jakiś czas lub na całą noc.

Do przygotowanie kremu 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy do tego stopnia, żeby czekolada nie zaczęła zastygać. Mascarpone miksujemy przez około 1-2 minuty z cukrem pudrem, następnie ciągle miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy szpatułką na przestygniętym spodzie z kruche ciasta. Zanim na ciasto wylejemy polewę krem musi lekko stężeć, wstawiamy więc ciasto na około 30 min do lodówki.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, jeśli chcemy, żeby polewa była mniej twarda dolewał około 2 łyżki mleka – wtedy jednak polewa nie zastygnie zupełnie. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Ja jednak najbardziej polubiłam to ciasto w temperaturze pokojowej – jego smak jest mniej ostry, bogatszy i ciasto staje się delikatniejsze. : )

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz