Cytrynowe babeczki nadziewane kremem budyniowym Lemon Curd! Robiłam ten krem do sernika i postanowiłam wykorzystać go trochę do nadziania babeczek. Wyszło bardzo dobrze ale muszę Was uprzedzić – pieczenie muffinek bez formy do muffinek jest upierdliwe. Moje babeczki nie urosły pięknie, nie wyglądają najlepiej na świecie, a wszystko dlatego, że papier nie wytrzymał ciężaru ciasta i rozeszło się na boki zamiast pięknie wyrosnąć… cóż poradzić. Mogę Was tylko zapewnić, że były pyszne! : )

 

Składniki (na około 16 babeczek):

  • 120 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 280 g mąki
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • domowy krem Lemon Curd (na 16 babeczek około 1/3 z podanego przepisu)

 

Przygotowanie:

Przygotowując babeczki warto, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując. Wyłączamy mikser. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, jogurt naturalny, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Soda w połączeniu z sokiem z cytryny zacznie się pienić, warto resztę kroków zrobić dość sprawnie i nie dawać ciastu czekać.

Foremkę wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy około 1/3 papilotek ciasta, następnie do środka wkładamy po łyżeczce Lemon Curd. Całość przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotki lub ciut więcej. Pieczemy w 165°C przez około 25-30 minut.

muffinki

muffinki

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email