Muffinki z czekoladą lubi chyba każdy, prawda? Podstawowy przepis na muffinki jest bardzo prosty, z czasem takie rzeczy przychodzą wręcz instynktownie i zaczynamy coraz bardziej eksperymentować. Dzisiaj natomiast małe eksperymenty z dodatkami – zamiast tradycyjnej czekolady wystąpi ta biała, z dodatkiem suszonej żurawiny.

Składniki na muffinki z czekoladą i suszoną żurawiną:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 150 g białej czekolady (można dodać czekoladę białą oraz mleczną)
  • spora garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
  • Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą. Nie trzeba koniecznie pozbywać się wszystkich grudek – ciasto na muffinki powinno być szybkie, a nie idealne.
  • Czekoladę kroimy w drobne kawałki (na przykład jedną kostkę na 4) i dodajemy razem z suszoną żurawiną do ciasta delikatnie mieszając.
  • Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20 minut w 200°C.

muffinki z czekoladą

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email