Muffinki z czekoladą i suszoną żurawiną

Muffinki z czekoladą lubi chyba każdy, prawda? : ) Podstawowy przepis na muffinki jest bardzo prosty, z czasem takie rzeczy przychodzą wręcz instynktownie i zaczynamy coraz bardziej eksperymentować. Dzisiaj natomiast małe eksperymenty z dodatkami – zamiast tradycyjnej czekolady wystąpi ta biała, z dodatkiem suszonej żurawiny. : )

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 150 g białej czekolady (można dodać czekoladę białą oraz mleczną)
  • spora garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie). Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą. Nie trzeba koniecznie pozbywać się wszystkich grudek – ciasto na muffinki powinno być szybkie, a nie idealne. Czekoladę kroimy w drobne kawałki (na przykład jedną kostkę na 4) i dodajemy razem z suszoną żurawiną do ciasta delikatnie wmieszając w masę. Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20 minut w 200°C.

muffinki z czekoladą

Smacznego! : D

3 comments

    • Chaotyczna says:

      Bardzo się cieszę, że się podoba! 😀 Na dniach pokażę jeszcze kilka kombinacji z dodatkami na tym samym przepisie bazowym. 🙂 Ja eksperymenty z muffinkami nieśmiało prowadzę ale spodobało mi się! 😀

Dodaj komentarz