Pojawiły się i muffinki z krówkami!

Przepis nie jest specjalnie wymagający, nie zawiera też wielu składników ani długich opisów przygotowania – co tu dużo mówić, bawiłam się trochę z dodatkami do muffinek, a teraz prezentuję tego rezultaty. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i może wypróbujecie go w przyszłości – czy to na deser czy jakąś większą okazję. A może już próbowaliście robić muffinki z takim nadzieniem? Z chęcią poczytam Wasze propozycje na dodatki do klasycznych muffinek!

Składniki na muffinki z krówkami:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ulubione krówki lub masa krówkowa

Przygotowanie:

 

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • W jednej misce łączymy suche składniki.
  • W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
  • Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą.
  • Gotowe ciasto nakładamy do foremek do około 1/3 wysokości.
  • Na środku układamy całą lub pół krówki i uzupełniamy foremki ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości.
  • Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.

Więcej przepisów na muffinki znajdziesz tutaj.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email