Mus jabłkowo-żurawinowy

Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem. Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!

Składniki (1-2 porcje):

  • 2 średnie jabłka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Żurawinę możemy przygotować na dwa sposoby. Przede wszystkim nie możemy dodać jej prosto z opakowania, ponieważ będzie zbyt twarda i nie rozgotuje się w musie.

Sposobem pierwszym jest zalanie żurawiny ciepłą wodą, tak żeby owocki były wszystkie przykryte, i pozostawienie na noc.

Drugi – znacznie szybszy sposób – przewiduje lekkie podgotowanie żurawiny przed rozpoczęciem gotowania musu. Zalewamy żurawinę w rondelku taką ilością wody, żeby cała była dokładnie przykryta i podgotowujemy, żeby trochę zmiękła. W obu przypadkach wody spod żurawiny nie wylewamy – posłuży nam do zaromatyzowania naszego musu.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki. Do rondelka wrzucamy jabłka, żurawinę razem z wodą, w której była przygotowywana oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Suszona żurawina ma to do siebie, że nie rozpadnie się w musie zupełnie, pozostaną jej wyczuwalne kawałeczki – możemy też zmiksować całość blenderem na bardzo gładką masę.

mus jabłkowo-żurawinowy

Smacznego! : D

2 comments

Dodaj komentarz