Naleśniki na zimno z serem i dżemem porzeczkowym

Dzisiaj moja szybka propozycja obiadowo-deserowa: naleśniki. Nie ma idealnych proporcji na ciasto naleśnikowe, najlepiej jest je robić „na oko”, ja jednak postaram się Wam przybliżyć lekko pewne zależności. Najważniejsze to nie zapomnieć z jakich składników powinno się je robić i wszystko wyjdzie jak należy. : )

 

Składniki (1-2 porcje):

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru (można dodać więcej, jak kto lubi)
  • 1 łyżka wody gazowanej (ona sprawia, że naleśniki są bardziej pulchne; można zamiast niej dać tyle samo mleka)
  • 3 łyżki białego sera
  • 1 żółtko
  • dżem z czarnych porzeczek (lub inny ulubiony)

 

Przygotowanie:

Składniki ciasta naleśnikowego wkładamy do miski i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką, żeby pozbyć się grudek. Idealnej konsystencji ciasto na naleśniki powinno być nie za gęste (jak w przypadku pancakes) ale również nie za rzadkie. Jak to sprawdzić? Kiedy zamoczymy łyżkę (lub chochlę) trzymając ją pionowo w dół i wyciągniemy ciasto nie powinno za szybko spływać, powinno pozostawić dość wyraźną warstwę na łyżce. Smażymy naleśniki nakładając po 1 łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu, aż będą złote z obu stron. Gotowe naleśniki pozostawiamy do ostudzenia.

Czas na ser. Biały ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

Zimne naleśniki rozkładamy płasko na talerzu i smarujemy jedną połowę serem, druga połowę dżemem. Zawijamy w ruloniki i przekrawamy na pół dla lepszego efektu.

naleśniki na zimno

naleśniki na zimno

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/nalesniki-na-zimno/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij