Naleśniki na zimno z serem i dżemem porzeczkowym

Dzisiaj moja szybka propozycja obiadowo-deserowa: naleśniki. Nie ma idealnych proporcji na ciasto naleśnikowe, najlepiej jest je robić „na oko”, ja jednak postaram się Wam przybliżyć lekko pewne zależności. Najważniejsze to nie zapomnieć z jakich składników powinno się je robić i wszystko wyjdzie jak należy. : )

Składniki (1-2 porcje):

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru (można dodać więcej, jak kto lubi)
  • 1 łyżka wody gazowanej (ona sprawia, że naleśniki są bardziej pulchne; można zamiast niej dać tyle samo mleka)
  • 3 łyżki białego sera
  • 1 żółtko
  • dżem z czarnych porzeczek (lub inny ulubiony)

Przygotowanie:

Składniki ciasta naleśnikowego wkładamy do miski i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką, żeby pozbyć się grudek. Idealnej konsystencji ciasto na naleśniki powinno być nie za gęste (jak w przypadku pancakes) ale również nie za rzadkie. Jak to sprawdzić? Kiedy zamoczymy łyżkę (lub chochlę) trzymając ją pionowo w dół i wyciągniemy ciasto nie powinno za szybko spływać, powinno pozostawić dość wyraźną warstwę na łyżce. Smażymy naleśniki nakładając po 1 łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu, aż będą złote z obu stron. Gotowe naleśniki pozostawiamy do ostudzenia.

Czas na ser. Biały ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

Zimne naleśniki rozkładamy płasko na talerzu i smarujemy jedną połowę serem, druga połowę dżemem. Zawijamy w ruloniki i przekrawamy na pół dla lepszego efektu.

naleśniki na zimno

naleśniki na zimno

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz