Myślę, że nie muszę się powtarzać, po ilości przepisów w tej kategorii widać, że kocham placki i naleśniki wszelkiego kalibru. Dzisiaj chciałam Wam pokazać propozycję z mojego niedawnego śniadania, czyli omleciki z mąką kukurydzianą.

Składniki na omleciki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mleko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy)

Składniki na polewę:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-1,5 łyżeczki mleka

Przygotowanie:

  • Oddzielamy białko od żółtka.
  • W jednej misce łączymy ze sobą żółtko, cukier, a także oba rodzaje mąki oraz sezam.
  • Całość mieszamy i dolewamy tyle mleka, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe.
  • Następnie w osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
  • Delikatnie przekładamy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy napowietrzając ciasto.
  • Kiedy piana będzie dokładnie wmieszana dodajemy pozostała część i mieszamy tak, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto zapewni nam, że omleciki będą wysokie, puszyste i delikatne.
  • Na koniec omleciki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie sucha, teflonowa; można to jednak zrobić na niewielkiej ilości oleju) do zarumieniania z obu stron.

Przygotowanie polewy:

  • Z cukru pudru, kakao i mleka przygotowujemy w miseczce polewę.
  • Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Gotowe placuszki podajemy z dżemem, polane sosem czekoladowym.

Wskazówki:

Takie placuszki można podawać z dowolnymi dodatkami! Zamiast dżemu i polewy świetnie sprawdzą się także świeże owoce oraz masło orzechowe. Kombinujcie!

omleciki

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email