Myślę, że nie muszę się powtarzać, po ilości przepisów w tej kategorii widać, że kocham placki i naleśniki wszelkiego kalibru. Dzisiaj chciałam Wam pokazać propozycję z mojego niedawnego śniadania, czyli omleciki z mąką kukurydzianą.
Składniki na omleciki:
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka mąki pszennej
- mleko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy)
Składniki na polewę:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-1,5 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
- Oddzielamy białko od żółtka.
- W jednej misce łączymy ze sobą żółtko, cukier, a także oba rodzaje mąki oraz sezam.
- Całość mieszamy i dolewamy tyle mleka, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe.
- Następnie w osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Delikatnie przekładamy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy napowietrzając ciasto.
- Kiedy piana będzie dokładnie wmieszana dodajemy pozostała część i mieszamy tak, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto zapewni nam, że omleciki będą wysokie, puszyste i delikatne.
- Na koniec omleciki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie sucha, teflonowa; można to jednak zrobić na niewielkiej ilości oleju) do zarumieniania z obu stron.
Przygotowanie polewy:
- Z cukru pudru, kakao i mleka przygotowujemy w miseczce polewę.
- Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Gotowe placuszki podajemy z dżemem, polane sosem czekoladowym.
Wskazówki:
Takie placuszki można podawać z dowolnymi dodatkami! Zamiast dżemu i polewy świetnie sprawdzą się także świeże owoce oraz masło orzechowe. Kombinujcie!
Smacznego!