Omleciki pszenno-kukurydziane z polewą czekoladową

Myślę, że nie muszę się powtarzać, po ilości przepisów w tej kategorii widać, że kocham placki i naleśniki wszelkiego kalibru. : ) Dzisiaj chciałam Wam pokazać propozycję z mojego niedawnego śniadania. : )

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • mleko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-1,5 łyżeczki mleka

Przygotowanie:

Oddzielamy białko od żółtka. W jednej misce łączymy ze sobą żółtko, cukier, oba rodzaje mąki oraz sezam, całość mieszamy i dolewamy tyle mleka, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli an sztywną pianę. Delikatnie przekładamy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy napowietrzając ciasto. Kiedy piana będzie dokładnie wmieszana dodajemy pozostała część i mieszamy tak, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto zapewni nam, że omleciki będą wysokie, puszyste i delikatne.

Omleciki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie sucha, teflonowa; można to jednak zrobić na niewielkiej ilości oleju) do zarumieniania z obu stron.

Z cukru pudru, kakao i mleka przygotowujemy w miseczce polewę – wystarczy dokładnie zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Gotowe placuszki podajemy z dżemem, polane sosem czekoladowym.

omleciki

omleciki

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz